maandag, 15. september 2014 - 7:59 Update: 15-09-2014 14:03

Nieuw-Zeeland probeert via IWC Japanse walvisjacht te stoppen

foto van wailvis | fbf archief
Foto: fbf archief
Amsterdam

Japan krijgt te maken met zwaar weer tijdens de tweejaarlijkse bijeenkomst van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) die maandag in Slovenië begint.

Een groep lidstaten pleit daar onder leiding van Nieuw-Zeeland voor een verdere beperking van de Japanse walvisjacht. In maart was het land nog samen met Australië betrokken bij een grote rechtszaak tegen Japan, die diende voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. De rechter besloot toen dat de walvisjacht bij Antarctica illegaal was. Tóch probeert Japan voor volgend jaar opnieuw een jachtprogramma bij de Zuidpool op poten te zetten. 

Het Internationaal Strafhof besloot in maart dat de door Japan zo genoemde ‘wetenschappelijke’ jacht in het walvisreservaat bij de Zuidpool niet aan de wetgeving voldeed. Australië had de zaak aangespannen en Nieuw-Zeeland sloot zich aan als belanghebbende. De Japanners proberen nu op de randen van de wet wederom een jachtseizoen te openen vanaf de winter van 2015. Nieuw-Zeeland wil hier een stokje voor steken door de regelgeving voor vergunningen te veranderen. Nu kan de Japanse overheid nog zélf een vergunning verlenen aan walvisvaarders, in de toekomst zou eerst toestemming moeten worden gevraagd aan de IWC. 

‘Een slim idee’, merkt campagneleider Pavel Klinckhamers van Greenpeace op. ‘Japan volhardt, ondanks de uitspraak van de internationale rechter begin dit jaar, in het nodeloos afschieten van beschermde dieren in een walvisreservaat. Er zijn dus hogere juridische drempels nodig om het land hiermee te laten stoppen. Als het niet langer op eigen houtje toestemming kan verlenen voor de jacht, maar eerst groen licht nodig heeft van de IWC, wordt de kans erg klein dat er in de toekomst nog walvissen worden geschoten door Japan bij de Zuidpool.’

Voor een wijziging van regelgeving is bij de IWC een meerderheid van stemmen nodig. Het is daarom essentieel dat ook de Europese landen, waaronder Nederland, het voorstel van Nieuw-Zeeland ondersteunen en zo mogelijk aanscherpen. 'De Nederlandse overheid roept altijd dat het belangrijk is om walvissen goed te beschermen’, vult Klinckhamers aan. ‘Nu is de kans de daad ook bij het woord te voegen.' Op dit moment zijn 88 landen aangesloten bij de IWC. De plenaire vergadering duurt tot en met donderdag. 

Provincie:
Tag(s):