vrijdag, 24. oktober 2014 - 10:01

Nieuwe aanhouding in mensenhandelonderzoek

Nieuwe aanhouding in mensenhandelonderzoek
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De Roemeense politie heeft vorige week een nieuwe verdachte aangehouden in een onderzoek naar mensenhandel. Dat gebeurde op verzoek van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

Eerder dit jaar zijn in hetzelfde onderzoek 6 verdachten veroordeeld tot celstraffen variërend van 1 tot 2,5 jaar voor mensenhandel en deelname aan een criminele organisatie. Het OM verdenkt de 28-jarige Roemeen die nu isaangehouden van het leidinggeven aan die criminele organisatie. Hij wordt niet verdacht van het persoonlijk uitbuiten van prostituees.

De 6 veroordeelden zouden tussen 2010 en begin 2013 in wisselende samenstelling 6 vrouwen vanuit Roemenië naar Nederland hebben gebracht of gehaald om als prostituee te laten werken op de Achterdam in Alkmaar, de Wallen in Amsterdam en in een geval op het Zandpad in Utrecht. Daarbij zouden ze de vrouwen hebben uitgebuit. Ook zijn zij veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie. Een van de slachtoffers meldde zich in maart 2013 toen in Alkmaar op de Achterdam een grote mensenhandelactie (Telraam) plaatsvond. Er werden toen gesprekken gevoerd met alle prostituees.

De verdachte die nu is aangehouden is begin deze week door Roemenië aan Nederland overgedragen en is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft hem voor 14 dagen in bewaring gesteld. Hij zou de anderen in staat hebben gesteld de vrouwen uit te buiten.