maandag, 4. augustus 2014 - 10:01 Update: 04-08-2014 11:46

Nieuwe pinguïnsoort van twee meter ontdekt

Op het Antarctisch Schiereiland hebben wetenschappers botten teruggevonden van een enorme pinguïn.

Onderzoeker Carolina Acosta Hospitaleche schrijft in het blad Comptus Rendus Palevol dat de pinguïn zo'n twee meter groot moet zijn.geweest, 115 kilo woog en zo'n 37 tot 40 miljoen jaar geleden leefde.

Carolina Acosta Hospitaleche ontdekte de botten van dezie pinguïnsoort op Seymour-eiland, dat onderdeel uitmaakt van Antarctica. Het gaat dan om een tarsometatarsus en een deel van een opperarmbeen. De grootte van de tarsometatarus – een bot dat in de poot van onder meer vogels voorkomt – wijst erop dat het gaat om de grootste en zwaarste pinguïn die tot op heden is ontdekt, zo meldt New Scientist.

In de tijd dat deze pinguïn leefde, zou het op Antarctica veel aangenamer zijn geweest. De zomerse temperaturen waren veel warmer en de winters waren mild. Carolina Acosta Hospitaleche tegen New Scientist:  'Het was een geweldige tijd voor pinguïns. Ze leefden in harmonie samen met tien tot veertien andere pinguïnsoorten langs de kust van Antarctica.'

Reuzenpinguïn

Carolina Acosta Hospitaleche maakt onderdeel uit van het onderzoeksteam van het La Plata Museum in Argentinië, dat de ontdekking van de reuzenpinguïn claimt.

Grotere pinguïns kunnen dieper duiken en langer onder water blijven. De reuzenpinguïn zou wel veertig minuten onder water hebben kunnen blijven. De pinguïn heeft de naam Palaeeudyptes klekowskii gekregen. Waarschijnlijk joeg de pinguïn op vis en was deze een uitstekende duiker.

 

Categorie: