woensdag, 11. juni 2014 - 8:41 Update: 03-07-2014 0:34

Nieuwe Zwarte Piet heeft geen kroeshaar, geen oorringen, maar blijft wel zwart

Foto van Zwarte Piet met gouden oorring | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed ((VIE) heeft onderzoek gedaan naar Zwarte Piet.

Zwarte Piet moet er volgens het onderzoek anders gaan uitzien. Hij blijft wel zwart, maar mogelijk moeten het kroeshaar, de dikke rode lippen en de oorringen eraan geloven. Dit melden verschillende media woensdag.

Dinsdagavond werden de uitkomsten door Ineke Strouken, directeur van VIE, gepresenteerd in het tv-programma Knevel en Van den Brink. Hiermee komt nog geen eind aan de discussie rondom Zwarte Piet, want tegenstanders presenteerden in het programma een paarse piet met rood haar.

Voor het onderzoek van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Ergfgoed werden 30 mensen geïnterviewd over hoe Zwarte Piet er in de toekomst uit moest gaan zien. Ook de bijna 9000 mails, waarvan de helft bestond uit haatmails, werden in het onderzoek betrokken. Volgens Strouken zien de Nederlanders graag dat de discussie rond Zwarte Piet stopt en daarvoor zijn een aantal aanpassingen nodig. Belangrijke veranderingen zijn volgens haar dat Zwarte Piet een gelijkwaardige relatie heeft met Sinterklaas en dat hij niet 'dom praat'.

Het kroeshaar van Zwarte Piet, de oorringen, zijn dikke rode lippen en de kleur zwart liggen het gevoeligst. In de variant van Zwarte Piet die het programma Knevel & Van den Brink presenteerde naar aanleiding van het onderzoek had Zwarte Piet geen gouden oorringen meer, geen dikke lippen en sluik haar. Zwarte Piet blijft wel donker.

Elk jaar is er een discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet, maar vorig jaar liepen de gemoederen rond Zwarte Piet wel heel hoog op. Zelfs de Verenigde Naties bemoeiden zich ermee. Het hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek deed naar Zwarte Piet vond dat Nederland maar moest ophouden met het vieren van het Sinterklaasfeest omdat het fenomeen van Zwarte Piet een terugkeer is naar de tijd van de slavernij. In Nederland werd onder meer een petitie opgezet voor het behoud van Zwarte Piet. Meer dan 2 miljoen mensen ondertekenden deze petitie

Provincie: