dinsdag, 16. september 2014 - 8:12 Update: 16-09-2014 22:16

'Nog te veel mis met BBQ-vlees'

BBQ
Foto: fbf
Amsterdam

Het blijft deze week mooi weer, dus nog een keertje lekker barbecueën ligt voor de hand. Maar Wakker Dier waarschuwt consumenten voor de kwaliteit van het vlees.

Volgens Wakker Dier zijn de dierenwelzijnskeurmerken die supermarkten voeren op hun reguliere vlees, bij het BBQ-vlees aan de kant geschoven. Daarnaast blijkt uit een steekproef van Wakker Dier datzelfde BBQ-vlees ook nog eens ernstig bacterieel besmet, en deels zelfs al aan het bederven.

Stichting Wakker Dier deed deze zomer onderzoek bij 8 grote supermarktketens en constateerde dat geen van de 109 gevonden BBQ-vleesproducten een dierenwelzijnskeurmerk had (bijv. Beter Leven). Bij supermarkten, zoals Albert Heijn en Jumbo, ontbreken op het BBQ-vlees dierenwelzijnskeurmerken, die zij wel standaard op hun reguliere vlees hebben.

Tijdens het onderzoek deed Wakker Dier ook in één winkel een steekproef met 11 van deze BBQ-vleesproducten. Hierbij werden besmettingen aangetroffen met ESBL (4x), Campylobacter (1x), Staphylococcus aureus (2x), de poepbacterie (E.coli, 5x) en Listeria (1x). Drie van de elf stukken vlees bleken zelfs zodanig bacterieel besmet (kiemgetal: 23-47 miljoen), dat sprake was van begin van bederf.

Veel mensen lopen een voedselinfectie op tijdens het barbecueën, mede omdat het vlees hierbij onhygiënisch wordt bereid. Wakker Dier concludeert dat ‘veul voor weinig’ leidend is voor het BBQ-assortiment van supermarkten, ten koste van dierenwelzijn en volksgezondheid.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):