dinsdag, 9. december 2014 - 9:09 Update: 09-12-2014 9:33

Nog veel 'fout hout' in Nederland

 Nog veel fout hout in Nederland
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Consumenten lopen door een tekortkoming in Europese regelgeving een groot risico om houten artikelen te kopen uit bossen die illegaal zijn gekapt.

Europa verbood vorig jaar maart weliswaar de import van illegaal hout, maar veel bewerkte artikelen vallen daarbuiten. Voor bijna de helft van de bewerkte houtproducten die Europa binnenstromen, van stoelen tot ansichtkaarten, speelgoed en gitaren is geen controle vereist of ze illegaal hout bevatten. Vaak gaat het om artikelen met tropisch hardhout die zijn gemaakt in China waar regelgeving en controle op illegaal hout volledig ontbreken.

Dat wijst onderzoek van Stichting Probos uit dat is uitgevoerd in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Ook in Nederland valt de helft van de ingevoerde bewerkte houten producten buiten het Europese importverbod op illegaal hout. Nederland is na Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk de grootste importeur in Europa en kan daardoor een belangrijke rol spelen bij het voorkomen dat illegaal hout op de markt komt.

Provincie:
Tag(s):