vrijdag, 14. november 2014 - 22:16 Update: 15-11-2014 13:15

Norovirus in Bernhoven ziekenhuis Uden

Ook norovirus in Udens ziekenhuis
Foto: Archief EHF
Uden

In het Udense ziekenhuis Bernhoven is het norovirus geconstateerd. 'Op afdeling B1 Oost en West kampen patiënten met klachten van diarree en braken die door het norovirus worden veroorzaakt', meldt het ziekenhuis vrijdag.

'Ook enkele medewerkers hebben last van het virus', aldus het ziekenhuis. Bernhoven heeft extra maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Er is extra schoonmaak en tevens extra aandacht voor basishygiëne. Bezoek wordt gevraagd na afloop de handen te desinfecteren.

Norovirus

Norovirussen zijn zeer besmettelijke virussen die een ontsteking van het slijmvlies van het maag-darmkanaal veroorzaken. In de volksmond wordt dit vaak ‘ buikgriep’ genoemd. Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep waarvan ongeveer een half miljoen gevallen wordt veroorzaakt door het norovirus.

Braken en diarree zijn de meest opvallende verschijnselen. Meestal beginnen de klachten tussen de één à drie dagen nadat iemand met het virus in aanraking is gekomen. Ook misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp komen voor. Er zijn ook mensen die geen klachten krijgen maar wel het virus uitscheiden en kunnen overdragen. Er is geen geneesmiddel tegen deze vorm van buikgriep. De symptomen gaan in de meeste gevallen vanzelf over na één tot vier dagen.

Categorie:
Provincie: