zaterdag, 22. maart 2014 - 12:55 Update: 03-07-2014 0:39

Nu ook PVVers uit de Friese fractie

Foto van Geert Wilders | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Twee van de Friese PVV-Statenleden stappen uit de PVV.

Het gaat om fractievoorzitter Otto van der Galiën en Pieter Buisman. Het derde fractielid Max Aardema blijft zitten. Dit melden verschillende media zaterdag. De twee Statenleden kunnen zich niet vinden in de uitlatingen die PVV-voorman Geert Wilders woensdagavond deed en in het beeld dat Wilders zo van de partij heeft opgeroepen. Wilders liet toen scanderen dat er minder Marokkanen in Nederland moeten zijn. En daarmee was ook voor de Friese Statenleden 'de maat vol'. Nadat Wilders zijn uitspraken niet terugnam, stapten eerder de Kamerleden Ronald van Vliet en Joram van Klaveren op, net als de voorzitter van de Europese fractie van de PVV Laurence Stassen. Ook stapten vier PVV-statenleden en acht PVV-raadsleden in Almere op.

Pieter Buisman zei zaterdagochtend tegen de Volkskrant: 'Het gaat ons te ver dat een hele bevolkingsgroep over één kam wordt geschoren. Ik ben zelf toch wat meer van de nuance.' Wel benadrukten Buisman en Van der Galen dat ze vierkant achter het PVV-programma staan, maar dat ze niet mee kunnen gaan in het beeld dat nu ontstaan is, namelijk dat de Marokkanen uit Nederland weg moeten. Ze vinden dat Wilders van te voren had kunnen beseffen wat wat hij met zijn actie op de verkiezingsavond zou oproepen.

Buisman en Van der Galiën hebben hun besluit meegedeeld aan het Kamerlid Beertema, ze hebben er niet met Wilders zelf over gesproken.