maandag, 14. april 2014 - 8:40 Update: 03-07-2014 0:38

Oekraïens ultimatum verstreken. Toertsjinov dreigt met ingrijpen

foto van rellen kiev | Youtube
Foto: YouTube
Oekraïne

In de Oekraïne is maandagochtend om 08.00 uur Nederlandse tijd het ultimatum verstreken die de regering in Kiev had afgekondigd om de pro-Russische activisten die overheidsgebouwen bezetten de kans te geven vrijwillig te vertrekken.

Nog steeds worden na het verstrijken van het ultimatum overheidsgebouwen bezet. De Oekraïense interimpresident Toertsjinov zei dat Rusland met deze actie een regelrechte oorlog voert tegen zijn land. Rusland beschuldigd op zijn beurt de Oekraïense regering van crimineel gedrag door elitetroepen in te zetten.

Gisteren raakte in Charkov, de tweede stad van Oekraïne, pro-Russische betogers en pro-Oekraïners met elkaar slaags. Bij de rellen raakte diverse mensen gewond. Onder de gewonden ook agenten.
Nu het ultimatum is verstreken is de kans zeer groot dat de Oekraïne de aangekondigde 'grootscheepse anti-terreuroperatie' in gang zal zetten om overheidsgebouwen en politiekantoren schoon te gaan vegen. Ook wordt overwogen het leger naar Oost-Oekraïne te sturen om de orde te herstellen.