woensdag, 23. juli 2014 - 20:59 Update: 23-07-2014 22:35

Oekraïense gemeenschap leeft met Nederland mee en willen nabestaande helpen

Oekraïense gemeenschap leeft met Nederland mee en willen slachtoffers helpen
Foto: Archief FBF
Capelle aan den IJssel

Oekraïense gemeenschap leeft met Nederland mee. Tegelijkertijd schaamt de gemeenschap zich tegenover Nederland dat er zoveel doden bij de aanslag zijn gevallen in hun land.

Stichting Breath is sinds jaar en dag actief in Oost-Oekraïne. Met projecten in de regio Donetsk wordt al vele jaren structuur aangebracht in het leven van straatkinderen. Een taak die door de recente ontwikkelingen in het land aanzienlijk is verzwaard.

De vliegtuigramp met vlucht MH17 van Malaysian Airlines heeft ook het bestuur en de medewerkers van stichting Breath in Nederland en Oekraïne diep geraakt. Er is sprake van een verschrikkelijke tragedie, waarvan de totale omvang nauwelijks is te bevatten. De wijze waarop met slachtoffers in de eerste twee dagen is omgegaan en hulpverleners en experts de toegang tot de plek van de ramp is ontzegd, tart feitelijk elk voorstellingsvermogen. Het grootste gedeelte van de bevolking van Oekraïne keurt deze handelswijze dan ook af. Intens verdriet en medeleven worden gekoppeld aan een groot gevoel van machteloosheid en zelfs schaamte over wat er in hun land is gebeurd.

Stichting Breath is met haar medewerkers in Kharkiv in actie gekomen voor ondersteuning van de nabestaanden van de slachtoffers. Er is samen met de Oekraïners een team van vrijwilligers geformeerd wat klaar staat om nu of in de toekomst, als de situatie in het gebied drastisch is verbeterd, nabestaanden te ondersteunen die als rouwverwerking naar Oost Oekraïne willen afreizen.  Nabestaanden die de plaats van de ramp willen bezoeken, kunnen via Stichting Breath een beroep doen op hulp bij het vinden van transport en hotelaccommodatie. Wij weten als geen ander wat de taalbarrière betekent dus bieden wij ook op dit gebied onze ondersteuning aan. Er is ook een Engelstalige psycholoog beschikbaar.

Stichting Breath hoopt met hun jarenlange ervaring in de regio Oost-Oekraïne de nabestaanden van de slachtoffers van de rampvlucht op deze manier bij te kunnen staan.