maandag, 12. mei 2014 - 22:10 Update: 03-07-2014 0:36

OM eist tot 30 jaar cel voor moorden Purmerland

Foto van officier in rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief FBF.nl
Alkmaar

Het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Holland heeft maandag tegen drie verdachten van betrokkenheid bij de zogenoemde "Purmerlandmoorden" respectievelijk 30 en tweemaal 18 jaar cel geëist.

In december 2011 werden drie mannen doodgeschoten nabij Purmerland.

Dinsdag 13 mei 201 worden in de zaak tegen de vierde verdachte, Arnold van L., nog twee getuigen-deskundigen gehoord. Daarom zal in zijn zaak pas op maandag 19 mei 2014 de strafeis worden uitgesproken.

Een vijfde verdachte, Rahim D., heeft zich bij zijn aanhouding van het leven beroofd.

Feiten

Uit onderzoek naar onder meer camerabeelden, telefoonpalen, printlijsten en verklaringen is naar voren gekomen dat slachtoffer 1 (betreft M.B., hierna te noemen S1) op 20 december 2011 werd doodgeschoten op de Kanaaldijk bij Landsmeer.
 
Een kwartier later werden even verderop op het parkeerterrein Burgtpad te Purmerland ook slachtoffer 2 (betreft M.H.W.B., hierna te noemen S2). en slachtoffer 3 (betreft A.K., hierna te noemen S3) van het leven beroofd. Beide slachtoffers zijn in een kogelregen meermalen vanaf korte afstand geraakt. Eerst werd S2 gedood en daarna S3, die nog probeerde te vluchten. Beiden zijn vermoedelijk gedood met hetzelfde machinepistool als waarmee S1 is gedood.
 
De lichamen van S2 en S3 werden dezelfde avond nog gevonden op het Burgtpad, het lichaam van S1 werd op 19 januari 2012 gevonden in het Noordhollands Kanaal, waar hij na het doodschieten vermoedelijk direct in is gesleept. Bij alle drie de slachtoffers is een schot/schoten in het hoofd fataal geweest.
 
Verdachte Arnold van L. meldde zich op 21 december 2011 bij de politie met het verhaal dat hij gevaar liep in verband met de dood van de twee mannen die de dag ervoor waren gevonden. Hierdoor konden op tijd belangrijke camerabeelden veiliggesteld worden. Het tonen van beelden in Opsporing Verzocht van de verdachten, die enkele uren voor de moord/doodslag bij een fastfoodrestaurant in Amsterdam zijn gemaakt, heeft een cruciale rol gespeeld in het identificeren van de verdachten.
Provincie: