dinsdag, 7. januari 2014 - 12:40 Update: 03-07-2014 0:45

OM eist tot 9 maanden celstraf tegen 2 ex-politieambtenaren

Foto van wetboek strafrecht rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van wetboek strafrecht rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep respectievelijk 9 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk en 240 uur werkstraf plus 3 maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen twee Rotterdamse ex-politieambtenaren. Zij worden verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving, ambtsmisbruik en bedreiging met onder andere een vuurwapen van een Poolse zwerver in Bleiswijk en Moerkapelle op 28 augustus 2009.

In de visie van het OM werd het slachtoffer op de betreffende dag door de twee politie-ambtenaren vanuit Bleiswijk in een busje meegenomen naar een afgelegen gebied nabij Moerkapelle. Hij moest uitstappen en werd door een van de politiemannen mee de bosjes ingenomen. Daar werd een schep naast hem neergezet, hem verteld dat hij zijn graf moest graven, is hij bedreigd met een vuurwapen en is vervolgens daar aan zijn lot overgelaten.

Het OM vindt dat de geëiste straffen recht doen aan de ernst van de feiten en de omstandigheden waaronder deze zijn begaan. "Een zwerver die steeds weer voor overlast zorgde, dat moest maar eens afgelopen zijn. De beide verdachten zouden dit probleem wel eens even oplossen. Een verhaal dat te bizar leek om waar te zijn. Een slechte film. Strafrechtelijk onderzoek wees echter uit dat deze ‘film' wel degelijk is voorgevallen. De middelen die verdachten gebruikten om het slachtoffer een lesje te leren liegen er niet om. Ze hebben het slachtoffer ernstige schade toegebracht. Hij heeft gedacht dat zijn laatste uur geslagen had. Ook hebben zij hun werkgever, de politie, die staat voor integriteit en vertrouwen, ernstig in verlegenheid gebracht. Het betreft een staaltje ambtsmisbruik van de meest ernstige soort", aldus de advocaat-generaal. De geëiste straffen zijn passend bij de rol die de twee verdachten hebben gehad bij het voorval.

De rechtbank veroordeelde de mannen tot respectievelijk 6 maanden celstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur plus 3 maanden voorwaardelijke celstraf. Verdachten stelden hoger beroep in.

Naar aanleiding van deze zaak zijn beide mannen niet alleen strafrechtelijk vervolgd maar ook ontslagen door de politie.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.