dinsdag, 1. juli 2014 - 14:43 Update: 03-07-2014 0:33

OM eist twaalf jaar cel voor fatale inbraak

Archief EHF
Foto: Archief FBF.nl
Archief EHF
Foto: Archief FBF.nl
Zwolle

De officier van justitie heeft voor de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van twaalf jaar geëist tegen een 23-jarige man uit Enschede. De man pleegde op 31 januari van dit jaar een inbraak in Zwolle en werd daarbij betrapt door de bewoonster van het pand.

De man probeerde de woning te ontvluchten en gaf daarbij de vrouw een harde duw, waardoor zij met haar hoofd op de grond viel. De vrouw overleed in het ziekenhuis aan het hersenletsel dat zij daarbij opliep. De verdachte wist te ontkomen, maar kon op 17 februari worden aangehouden in zijn woonplaats Enschede.

Volgens het OM is er voldoende wettig en overtuigend bewijs dat de verdachte op 31 januari in Zwolle was en de inbraak pleegde. Op diverse camerabeelden is een man te zien die voldoet aan zijn signalement. Uit telecomgegevens blijkt dat hij zijn telefoon in de buurt van de plaats delict heeft gebruikt. Bij de inbraak is een armband buit gemaakt. De heler van deze armband wijst de verdachte aan als de verkoper van het gestolen goed. Tot slot is zijn DNA aangetroffen op het breekijzer dat bij de inbraak is gebruikt.

Het handelen van de verdachte op die bewuste vrijdagavond kan volgens de officier van justitie juridisch worden gekwalificeerd als een voltooide diefstal met braak, gevolgd door geweld, met de dood ten gevolg. ,,Haar overlijden was te vroeg, heeft de nabestaanden met een groot verdriet achtergelaten en was volstrekt zinloos. Haar dood heeft de rechtsorde en de maatschappij geschokt, te meer omdat het iets is dat ons allemaal kan overkomen. Ieder van ons kan een brutale inbreker ‘overlopen' ‘', aldus de officier van justitie in zijn requisitoir.

Alles afwegende vindt de officier van justitie dat de samenleving zolang mogelijk tegen deze verdachte beschermd moet worden. Een gevangenisstraf van twaalf jaar is daarom op zijn plaats.

Provincie: