maandag, 8. september 2014 - 12:35 Update: 08-09-2014 13:26

OM in beroep tegen vrijlating 31-jarige jihadganger uit Huizen

Foto van rechter in toga | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Huizen

Na zorgvuldige afweging heeft het Openbaar Ministerie Midden-Nederland besloten beroep in te stellen tegen de beschikking van de rechter-commissaris inzake de vrijlating van één van de verdachten die het voornemen had uit te reizen naar Syrië.

De rechter-commissaris besloot vorige week donderdag 4 september dat één van de vier verdachten uit Huizen, een 34-jarige man, vast moest blijven en de overige drie in vrijheid moesten worden gesteld. De verdenking tegen hen is het steunen van de gewapende strijd van de terroristische organisatie IS en  deelneming aan een terroristische organisatie. Het Openbaar Ministerie heeft daarop kennis genomen van de schriftelijke beschikkingen van de rechter-commissaris en de verklaringen die door alle verdachten zijn afgelegd bij de rechter-commissaris.

Het OM is van mening dat er gronden zijn om beroep in te stellen tegen de afwijzing van de rechter-commissaris in de zaak tegen de 31-jarige mannelijke verdachte. Het OM baseert dit mede op zijn eigen verklaring dat hij daadwerkelijk naar Syrië wilde gaan. Er zijn voldoende aanwijzingen om te concluderen dat hij met zijn reis naar Syrië de gewapende strijd van IS zou ondersteunen. Het beroep zal vandaag worden ingesteld. Tegen de beide vrouwen ziet het OM af van het instellen van appel. Het onderzoek wordt voortgezet.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):