maandag, 17. maart 2014 - 21:35 Update: 03-07-2014 0:40

OM wil dieven Monstrans 5 en 4 jaar achter tralies

Foto van kerk banken | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft maandag in hoger beroep celstraffen van eenmaal 5 en tweemaal 4 jaar geëist tegen drie mannen die verdacht worden van de Monstransdiefstal op 29 januari 2013 in Utrecht. Dit meldt het OM maandag.

Op de bewuste datum werd op klaarlichte dag een zilveren stralenmonstrans uit het museum Catharijneconvent in Utrecht gestolen. Bezoekers, personeel, kunstminnend Nederland, katholieken en vele anderen waren én zijn door deze brutale en grove roof geschokt. Twee weken later, op 13 februari, werd de monstrans door de politie aangetroffen en werden ook twee van de verdachten die vandaag terechtstonden aangehouden. De derde verdachte kon ruim een maand later worden aangehouden.

Het OM vindt dat de geëiste straffen recht doen aan de ernst van het feit. "Wat in deze zaak gebeurd is, is niet een standaarddiefstal met braak. Het betreft hier een diefstal van een uniek kunstvoorwerp. Niet voor niets stond juist déze zilveren stralenmonstrans tentoongesteld. Een zeer fraai gedecoreerd waardevol kunstvoorwerp, tevens onderdeel van het Nederlands cultureel erfgoed. Het gaat hier niet alleen gaat om een waardevol kunstvoorwerp of een nationaal cultureel erfgoed, maar de roof is voor velen ook een krenking van religieuze gevoelens. De monstrans staat centraal in de Eucharistieviering en bevat de geconsacreerde hostie: zinnebeeld van het lichaam van Christus. Gelovigen zien de hostie en de wijn als de verbeelding van het lichaam en bloed van Christus dat hij vergoot ter vergeving van onze zonden. Veel gelovigen zijn ook om deze reden bijzonder geschokt door de onderhavige diefstal. Deze roof is er één met grote brutaliteit. Op klaarlichte dag werd tijdens bezoekuren met zeer grof geweld de toegang verschaft tot de ruimte waarin de monstrans zich bevond. Verdachten trokken zich werkelijk niets aan van de aanwezige mensen. Hoewel het door de daders gebruikte geweld zich niet rechtstreeks tot de bezoekers en het personeel richtte, blijkt wel dat deze mensen zeer ontdaan waren door de agressieve en koelbloedige wijze waarop de daders te werk gingen. De impact van het handelen van verdachten op de aanwezigen was daardoor groot en heftig. Tot de dag van vandaag ontbreekt een deel van de monstrans - juist het onderdeel met veel ingelegde diamanten - en weigeren verdachten te zeggen waar dit onderdeel van de monstrans zich bevindt. Ze kiezen dus nog steeds tot de dag van vandaag voor hun eigen geldelijk gewin. De geëiste straffen zijn passend en geboden", aldus de advocaat-generaal op de zitting.

De rechtbank veroordeelde de verdachten tot celstraffen van 27 maanden, 20 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk en 18 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk na eisen van de officier van justitie van tweemaal 5 jaar cel en eenmaal 4 jaar. Het OM stelde in alle drie zaken hoger beroep in. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen de hoogte van de opgelegde straffen en in één zaak ook tegen de vrijspraak van een onderdeel. Twee verdachten gingen ook in hoger beroep.

De uitspraak is naar verwachting over twee weken.