donderdag, 19. juni 2014 - 13:45 Update: 03-07-2014 0:34

Omvangrijke fraude bij herstel autoschade

Foto van auto tegen boom | Archief MV
Foto: Archief MV
Utrecht

Fraude bij het herstel van autoschade is een structureel en omvangrijk probleem. Dat stelt het Verbond van Verzekeraars naar aanleiding van een grootschalige steekproef waarbij 500 blikschadereparaties in de ongestuurde schadestroom grondig zijn onderzocht. De uitkomst is schokkend: bij meer dan tien procent van de reparaties is sprake van fraude. Het Verbond noemt dat ‘volstrekt onacceptabel’ en roept de autoschade-herstelbranche op maatregelen te nemen.

De steekproef is – onder regie van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit van het Verbond – uitgevoerd door acht autoverzekeraars. Senior schade-experts en fraudedeskundigen controleerden 500 gerepareerde voertuigen. Uit het onderzoek blijkt dat bij de fraudegevallen de werkelijke herstelkosten gemiddeld ruim achttien procent lager uitvallen dan de calculatie op basis waarvan is vergoed - met uitschieters tot boven de vijftig procent.

De modus operandi van niet-integere herstellers blijkt zeer veelzijdig. Experts ontdekten dat niet-gebruikte onderdelen in rekening werden gebracht en werkzaamheden niet of maar beperkt werden uitgevoerd, bijvoorbeeld het niet vervangen van maar uitdeuken van plaatwerk. Ook bleek gecalculeerd spuitwerk regelmatig niet of nauwelijks te hebben plaatsgevonden.

Provincie:
Tag(s):