zondag, 23. maart 2014 - 14:45 Update: 03-07-2014 0:39

Onderzoek naar mysterieus telefoontje piloot vermiste Boeing 777

foto van Malaysia Airlines | fbf
Foto: fbf

Kort voordat copiloot Zaharie Amad Shah aan boord ging van de verdwenen Boeing 777, kreeg hij een telefoontje van een vrouw.

Hij werd gebeld met een toestel waarvan de simkaart onder valse identiteit was gekocht. De autoriteiten zijn nu op zoek naar deze mysterieuze vrouw. Dit meldt de Britse krant de Daily Mail zondag. Het telefoontje was één van de laatste telefoontjes die werden gepleegd met de mobiel van de copiloot. De simkaart zou zeer kort voor het plaatsvinden van het telefoontje zijn gekocht door iemand die een vrouwennaam opgaf, maar gebruikmaakte van een valse identiteit. De onderzoekers vinden het een belangrijk spoor omdat iedereen die in Maleisië een simkaart koopt een formulier moet invullen met zijn identiteitskaart- of paspoortnummer. De autoriteiten namen deze maatregel na 9/11 zodat elk nummer getraceerd kan worden. Door deze ontdekking groeit het vermoeden en de vrees dat er een link is tussen de copiloot en terroristische groeperingen. De 'mysterieuze beller' dook op tijdens een onderzoek door Maleisië van de telefoongegevens van Zaharie. De onderzoekers laten nog wel weten dat er niet direct  aan terroristische activiteiten werd gedacht. Politieke activisten kopen soms simkaarten onder een valse naam: ze zijn bang dat hun mobieltje wordt afgeluisterd door de overheid.

De Daily Mail schrijft verder dat de onderzoekers nu ook de vrouw van de kapitein van de vermiste Boeing gaan ondervragen. Zij hielden tot nog toe enige afstand uit respect. Nu zullen ze met de ondervragingen van Faizah Khan beginnen. Volgens de krant gebeurt dit onder druk van FBI-agenten die het onderzoek bijstaan. De kapitein en zijn vrouw waren gescheiden, maar leefden onder hetzelfde dak.

Categorie:
Tag(s):