donderdag, 30. januari 2014 - 13:59 Update: 03-07-2014 0:43

Ontvoerders zijn geen zware criminelen

Ontvoerders zijn geen zware criminelen
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Daders van ontvoeringen en gijzelingen zijn niet eenduidig te categoriseren, niet wat betreft hun motief en niet wat betreft hun slachtofferkeuze. Dit is een van de conclusies in het promotieonderzoek van Jaap Knotter.

Knotter maakte als eerste een typologie van vrijheidsberoving in Nederland. Hieruit blijkt onder andere dat de meeste vrijheidsberovers impulsief handelen; hun slachtoffer daarentegen kiezen zij welbewust. Knotter beschrijft het fenomeen vrijheidsberovingen in Nederland in al zijn facetten en analyseert het gedrag van de daders. Hij sprak hiertoe met 40 vrijheidsberovers, van ‘onervaren’ vaders die impulsief hun kind ontvoerden tot aan gewelddadige vrouwenkidnappers.

‘Opvallend is het perceptieverschil van de daders. Sommigen vertellen dat ze de gepleegde vrijheidsberoving zelf ook als een ontvoering of gijzeling zien, terwijl anderen niet eens beseffen dat ze een criminele daad begaan ’, vertelt Knotter. Uit de interviews blijkt dat een minderheid bewust kiest voor het plegen van een vrijheidsberoving en dat een nog kleinere groep zich gedegen voorbereidt. De keuze voor het slachtoffer daarentegen is vaak wel weloverwogen. De meesten kennen hun slachtoffer voorafgaand aan het delict, maar de relatie tussen dader en slachtoffer kan behoorlijk variëren.sief hun kind ontvoerden tot aan gewelddadige vrouwenkidnappers'. Volgens de onderzoeker is zijn serie interviews uniek. 'De mens achter de pleger komt bijna nooit aan het woord', zegt Knotter.

Provincie:
Tag(s):