donderdag, 13. november 2014 - 23:16 Update: 14-11-2014 15:31

'Oorlog en terpentijn' goed voor AKO Literatuurprijs

AKO Literatuurprijs voor Vlaamse schrijver Stefan Hertmans
Foto: fbf

De Vlaamse schrijver Stefan Hertmans heeft de AKO Literatuurprijs 2014 gewonnen met zijn boek 'Oorlog en terpentijn'.

Dat werd donderdagavond in Nieuwsuur bekendgemaakt. Het tv-programma had een live-verbinding met de zaal. De uitreiking vond plaats in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag. Voorzitter van de jury was voormalig PvdA-leider en oud-burgemeester Job Cohen.

In 'Oorlog en terpentijn' beschrijft Hertmans het verhaal van zijn grootvader die als 17-jarige militair in de eerste Wereldoorlog belandde. Wat volgt is een leven waarin hij probeert te herstellen van de trauma's.Het boek is gebaseerd op de dagboeken van de grootvader.

De andere finalisten waren Tom Lanoye ("Gelukkige slaven") en de Nederlandse auteurs Wessel te Gussinko ("Zeer helder licht"), Guus Kuijer ("De bijbel voor ongelovigen (deel 2)"), K. Schippers ("Voor jou") en Frank Westerman ("Stikvallei").

Hertmans ontving 50.000 euro en een sculpture van Eugène Peters. Vorig jaar won Joke van Leeuwen met haar boek Feest van het begin. De AKO Literatuurprijs is een van de meest prestigieuze literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):