donderdag, 20. maart 2014 - 16:55 Update: 03-07-2014 0:40

Opnieuw aanhoudingen na onderschepping cocaïne op zee

foto van in beslag genomen auto | OM
Foto: fbf archief
Rotterdam

Het HARC-team Rotterdam, een samenwerkingsverband van Zeehavenpolitie, Douane en Fiod, heeft de afgelopen weken naar aanleiding van een eerdere vangst van cocaïne vijf verdachten aangehouden. Bij doorzoekingen zijn goederen en geld ter waarde van ongeveer een miljoen euro in beslag genomen.

Op 1 december vorig jaar hielden speciale aanhoudingseenheden voor de kust van Zeeland op zee de bemanning van een snelle speedboot aan. Even daarvoor was van een zeeschip cocaïne overboord gezet. Al langer bestond het vermoeden dat ook op deze wijze cocaïne werd gesmokkeld, omdat er wel eens lege tassen aanspoelden die daar mogelijk voor waren gebruikt. Uiteindelijk werd bijna 400 kilo cocaïne uit zee gevist. Een deel spoelde aan op de Zeeuwse stranden. Behalve de vier mannen op de speedboot werd ook een bemanningslid van het zeeschip aangehouden. Vorige week stonden zij voor het eerst voor de rechter.

Tijdens de actie in december werden twee snelle boten gezien. Eén van de twee boten kon toen ontkomen, maar het onderzoek leidde naar de nu aangehouden mensen. De politie denkt met deze verdachten ook de bemanning van de tweede boot te hebben aangehouden. De vijf worden niet allen verdacht van de smokkel van verdovende middelen, maar ook van witwassen van crimineel vermogen. Het gaat om vier mannen in de leeftijd van 37 tot 64 afkomstig uit Halsteren, Bergen op Zoom en Wissenkerke. Ook een 60-jarige vrouw uit Wissenkerke werd aangehouden. De laatste aanhouding was afgelopen maandag.


Vandaag werd de laatst aangehouden verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris, die heeft hem voor 14 dagen in bewaring gesteld. Van twee andere verdachten werd de voorlopige hechtenis onlangs met 90 dagen verlengd door de raadkamer van de rechtbank. Een vierde verdachte is onder voorwaarden op vrije voeten gesteld. Eén man is niet voorgeleid. Hij werd na verhoor heengezonden, maar blijft nog wel verdachte. In totaal zitten er nog acht verdachten vast.

Onder goederen die bij de aanhoudingen in beslag zijn genomen zijn dure auto's, maar ook vier speedboten en twee sloepen. Er werd zo'n kwart miljoen euro aan contant geld gevonden.
Het onderzoek wordt voortgezet.

Provincie:
Tag(s):