woensdag, 3. december 2014 - 13:26 Update: 03-12-2014 13:39

Opstelten en Asscher genomineerd voor Big Brother Award

Opstelten en Asscher genomineerd voor Big Brother Award
Foto: Bits of Freedom
Den Haag

De ministers Opstelten en Asscher en de Belastingdienst zijn genomineerd voor een Big Brother Award. Dat is de conclusie uit honderden nominaties die de afgelopen weken via bigbrotherawards.nl zijn ingediend.

‘Vanaf vandaag kan er worden gestemd op de winnaar, die op 16 december bekend wordt gemaakt tijdens de awardceremonie in de Stadsschouwburg Amsterdam’, meldt Bits of Freedom woensdag die hiermee wil laten zien hoe het in het afgelopen jaar gesteld was met het recht op privacy in Nederland.

Kandidaten publieksprijs

Lodewijk Asscher – zelf ooit jurylid van de Big Brother Awards – heeft zijn nominatie te danken aan het invoeren van SyRI: het systeem dat een enorme hoeveelheid gegevens van burgers aan elkaar knoopt en analyseert, op zoek naar mogelijke fraudeurs.

De Belastingdienst mocht vorig jaar al een Expertprijs mee naar huis nemen en is dit jaar opnieuw genomineerd door het publiek, dat zich ernstige zorgen maakt om de bijna ongelimiteerde honger naar informatie over Nederlandse burgers. De persoonlijke levens van belastingbetalers wordt op deze manier in steeds meer detail in kaart gebracht.

Minister Opstelten stevent tot slot af op een record: na winst in 2011 en 2013 maakt hij voor de derde keer kans op een Big Brother Award. De minister is genomineerd wegens het in stand houden van de bewaarplicht, het doorzetten van zijn hackplannen, het massaal willen opslaan van kenteken- en locatiegegevens, het structureel negeren van privacybezwaren en het verdacht maken van alle Nederlanders.

Categorie:
Provincie: