dinsdag, 28. oktober 2014 - 20:15 Update: 28-10-2014 22:34

Opstelten:meldt als bedrijf afpersing vaker en sneller

Opstelten wil dat bedrijven afpersing vaker en sneller melden
Den Haag

Minister Opstelten wil dat bedrijven en ondernemers vaker en sneller aangifte doen van afpersing. ‘Het vroegtijdig melden van afpersing verhoogt de kans op een succesvolle opsporing en vervolging’, schrijft de minister dinsdag in een brief aan de Tweede kamer.

‘Bij de politie moeten signalen van afpersing beter worden opgepakt. Daarvoor zal binnen de politie onder andere het landelijk netwerk van deskundigen op het gebied van afpersing worden versterkt’, aldus de minister in een reactie op het onderzoeksrapport 'Ondergaan of Ondernemen' dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Vooral protectie- en cyberafpersing zijn in opkomst. Bij protectieafpersing gaat het met name om afpersing van horecaondernemers door 'Outlaw Motorcycle Gangs'.

Cyberafpersing

Een andere internationale ontwikkeling is dat de wereld waarin afpersing plaatsvindt zich deels naar de online wereld verplaatst. Cyberafpersing door middel van hacken, cryptoware, ransomware of (D)Dos-aanvallen neemt toe. De toename van cyberafpersing is verklaarbaar door de grotere beschikbaarheid van dergelijke digitale afpersingsmiddelen en de digitalisering van het bedrijfsleven. 

Provincie:
Tag(s):