woensdag, 18. juni 2014 - 20:12 Update: 03-07-2014 0:34

Oranje in doelpuntenspektakel nipt voorbij Australië

Foto van Oranje supporters | Archief EHF

(ELF-Voetbal) Het Nederlands elftal heeft ook de tweede groepswedstrijd in Poule B winnend afgesloten. Makkelijk ging het zeker niet, want Australië bleek een taaie tegenstander te zijn. Uiteindelijk zou het 3-2 voor Oranje worden.

Na de klinkende 5-1 overwinning op Spanje en de nederlaag van Australië tegen Chili, zou Nederland op papier een makkelijke avond moeten beleven. Niets bleek minder waar, want in de eerste tien minuten had Australië liefst tachtig procent balbezit. Nederland stond met de rug tegen de muur en kon alleen maar toekijken hoe de tegenstander het spel maakte.

De eerste kans van Oranje leverde wel direct een doelpunt op. Arjen Robben maakte een solo-actie en rende in zijn eentje op het Australische doel af. De buitenspeler van Bayern München twijfelde niet en maakte alweer zijn derde doelpunt tijdens dit WK.

Nederland kwam onterecht op voorsprong, maar kon hier niet lang van genieten. Een minuut later lag de gelijkmaker namelijk in het doel. Na een voorzet van Ryan McGowan had Tim Cahill een schitterende volley in huis. Via de onderkant van de lat vloog de bal tegen de touwen aan. Het was zonder meer één van de mooiste doelpunten tot dusver.

Het zou in de eerste helft nog erger worden, want Bruno Martins Indi moest na een botsing met diezelfde Cahill per brancard van het veld af. De verdediger van Feyenoord hield de ogen gesloten en dus is het gissen was er met de mandekker aan de hand is. In de tweede helft pakteRobin van Persie vroeg een gele kaart, waardoor hij de laatste groepswedstrijd tegen Chili mist vanwege een schorsing.

In de 55ste minuut leek het helemaal mis te gaan. Daryl Janmaat kreeg een voorzet tegen zijn arm aangeschoten en scheidsrechter Djamel Haimoudi floot voor een strafschop. Mile Jedinak bleef rustig en stuurde doelman Jasper Cillessen naar de verkeerde hoek. OokAustralië kon niet lang genieten van de voorsprong, want Van Persie zette met een verwoede uithaal de 2-2 op het scorebord. De treffer werd voorbereid door invaller Memphis Depay.

Tien minuten na de vierde treffer zou het winnende doelpunt vallen. Van een kleine veertig meter besloot Depay het doel van Australië onder vuur te nemen. De PSV'er zag de bal in de hoek van het doel verdwijnen en zodoende stond Nederland opnieuw op voorsprong. Beide landen kregen nog kansen op de zesde treffer, maar gescoord werd er niet meer.

Nederland komt door de overwinning op zes punten te staan en is zo goed als zeker van de volgende ronde. Daarin treft het Mexico, Kameroen, Kroatië of gastland Brazilië.