maandag, 12. mei 2014 - 19:47 Update: 03-07-2014 0:36

Overmatig alcoholgebruik leidt tot 3,3 miljoen doden in 2012

Foto van lege flessen wijn alcohol | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

In 2012 heeft overmatig alcoholgebruik wereldwijd geleid tot 3,3 miljoen doden. Dat blijkt uit een maandag door de World Health Organization (WHO) gepubliceerd nieuw rapport.

'Alcoholgebruik kan niet alleen leiden tot afhankelijkheid, maar verhoogt ook het risico op het ontwikkelen van meer dan 200 ziekten, waaronder levercirrose en sommige vormen van kanker van mensen. Daarnaast kan schadelijk alcoholgebruik leiden tot geweld en verwondingen', aldus de WHO.

Het rapport constateert ook dat schadelijk gebruik van alcohol mensen meer vatbaar maakt voor besmettelijke ziekten zoals tuberculose en longontsteking.

Het "Global statusrapport over alcohol en gezondheid 2014" biedt land-profielen voor alcoholgebruik in de 194 lidstaten van de WHO, de gevolgen voor de volksgezondheid en beleidsreacties.

"Er moet meer worden gedaan om de bevolking te beschermen tegen de negatieve gezondheidsgevolgen van alcoholgebruik," zegt Dr Oleg Chestnov, WHO adjunct-directeur-generaal Noncommunicable ziekten en Geestelijke Gezondheid. "Het rapport toont duidelijk aan dat er geen ruimte voor zelfgenoegzaamheidis als het gaat om het verminderen van het schadelijk gebruik van alcohol."

Er zijn landen waar maatregelen worden genomen om mensen te beschermen. Deze omvatten het verhogen van de belastingen op alcohol, het beperken van de beschikbaarheid van alcohol door het verhogen van de leeftijdsgrens, en het reguleren van de verkoop van alcoholische dranken.

Categorie:
Tag(s):