woensdag, 21. mei 2014 - 17:29 Update: 03-07-2014 0:36

Overval door Syriëganger voorkomen

Foto van vuurwapens | OM
Foto: OM

Met de aanhouding van een 21-jarige teruggekeerde Syriëganger heeft de politie een gewapende overval weten te voorkomen. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

De man werd afgelopen donderdagavond al in Den Haag aangehouden maar het OM brengt het nieuws vandaag pas naar buiten. De man uit Delft zou met de opbrengst van de overval de internationale Jihad financieel hebben willen ondersteunen.

De man verbleef in 2013 een half jaar in Syrië, waar hij heeft deelgenomen aan de Jihad. Na zijn terugkeer zocht hij manieren om een groot geldbedrag bij elkaar te krijgen voor de strijd in Syrië. De AIVD informeerde daarover het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, waarop in september 2013 een politieonderzoek startte.

Vuurwapens
In een undercover operatie van de politie vertelde de verdachte dat hij over vuurwapens kon beschikken. De man regelde vorig week een shotgun met een doos patronen, een zogenoemde ladykiller met munitie en een revolver van het merk Magnum inclusief munitie. Onderweg naar de haven van Scheveningen waar de overval zou worden gepleegd is de verdachte donderdag aangehouden.

De verdachte is woensdagmiddag door de rechter-commissaris in Rotterdam voor twee weken in bewaring gesteld vanwege het voorbereiden van een terroristisch misdrijf en overtreding van de wet wapens en munitie.

Provincie:
Tag(s):