donderdag, 27. november 2014 - 9:24

OZB stijgt ook volgend jaar

OZB stijgt ook volgend jaar
Foto: fbf
Den Haag

De onroerende zaakbelasting (ozb) stijgt volgend jaar met gemiddeld 2,4%. Dit blijkt uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 109 gemeenten.

Hoewel de gemiddelde ozb-stijging bijna het dubbele is van de verwachte inflatie, lijken gemeenten te luisteren naar de oproep van Vereniging Eigen Huis en het Rijk om de jaarlijkse belastingstijging voor woningbezitters te temperen.

Zoals ieder jaar zijn er wel uitschieters. In de gemeente Zevenaar stijgt de ozb met een verhoging van 16% het hardst. Dit kost een gemiddelde woningbezitter in deze Gelderse gemeente bijna € 39 per jaar meer. Ook Helmond (+15%) en Uitgeest (+11%) voeren een forse ozb-verhoging door. Huiseigenaren in Arnhem en Rhenen zijn in 2015 goedkoper uit. De ozb daalt daar respectievelijk met 7% en 4,5%.

Systeem voldoet niet meer

Vereniging Eigen Huis verzet zich al jaren tegen de almaar hogere belastingen voor huizenbezitters. De woningwaarde is de afgelopen jaren fors afgenomen, terwijl de ozb doorgaans alleen maar stijgt. Zo daalt de gemiddelde WOZ-waarde van woningen, de grondslag voor de ozb, komend met jaar 3,3%. De vereniging pleit voor een ander systeem, waarin zowel huurders als huiseigenaren meebetalen aan de gemeentelijke voorzieningen via een algemene ingezetenenheffing.

Tot die tijd wil Vereniging Eigen Huis dat gemeenten bij de jaarlijkse ozb-aanslag een bijsluiter meesturen. Hierin moet de besteding van het belastinggeld worden verantwoord. 'Huiseigenaren hebben vaak geen idee waarom de ozb jaarlijks moet stijgen en waaraan het geld wordt uitgegeven', zegt Rob Mulder, directeur van Vereniging Eigen Huis. 'Vooral gemeenten die verliezen op de bouwgrond opvangen met de ozb, moeten dat duidelijk kenbaar maken.'

Categorie:
Provincie:
Tag(s):
ozb