woensdag, 4. juni 2014 - 8:38 Update: 03-07-2014 0:35

Parlementaire enquête naar misstanden woningcorperaties van start

Foto van Tweede Kamer | Archief FBF.nl
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Woensdag begint in de Tweede Kamer de parlementaire enquête naar het stelsel van woningcorporaties.

Zes weken lang zal Kamerlid Roland van Vliet (ex-PVV, nu onafhankelijk Kamerlid) getuigen en deskundigen oproepen en onder ede horen. Het  gaat dan om leidinggevenden uit de corporatiesector, commissarissen, toezichthouders, ambtenaren en politici. Het onderzoek neemt de laatste twintig jaar onder de loep. Het beginpunt van het onderzoek ligt bij de verdere verzelfstandiging van de woningcorporaties begin jaren '90. Aanleiding voor de parlementaire enquête zijn de zware incidenten van de laatste jaren zoals bij Vestia, woonbron en Rochdale, zo meldt BNR woensdag.

Woensdag worden als eerste een aantal deskundigen gehoord, zoals oud-staatssecretaris van Volkshuisvesting Dick Tommel (D66). Donderdag en vrijdag worden de woningcorporaties Woonbron en Rochdale onder de loep genomen. Bij Woonbron gaat het om de mislukking met het ss. Rotterdam, het voormalig vlaggenschip van de Holland Amerika  Lijn. Woonbron wilde dat schip ontwikkelen maar de verbouwing bleek veel duurder uit te vallen en Woonbron leed tientallen miljoenen verlies.

Vrijdag moet Hubert Möllenkamp voor de commissie verschijnen. Möllenkamp was bestuursvoorzitter van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale totdat hij in 2009 werd ontslagen wegens zelfverrijking. Ook verschijnt vrijdag oud-bestuurder van Rochdale John van Nimwegen, die de praktijken van Möllenkamp aan de kaak stelde.

De commissie gaat bekijken wat er verkeerd is gegaan en wat er moet veranderen. Een rapport wordt in het najaar verwacht.

Om duidelijkheid te krijgen in bepaalde zaken kan het parlement een parlementaire enquete houden. Het is een van de zwaarste middelen die het parlement ter beschikking staat. Zo zijn in Nederland woonachtige getuigen die worden opgeroepen verplicht te verschijnen en moeten ze onder ede verklaren.

Eerdere enquêtes gingen onder meer over de Bijlmerramp, de val van Srebrenica en de financiële sector. Er staat ook nog een enquête over de mislukkingen rond de hogesnelheidstrein Fyra op stapel.

 

Provincie: