dinsdag, 29. juli 2014 - 10:40 Update: 29-07-2014 19:49

Particuliere schade extreme regenval geschat op 10 miljoen euro

Extreme regenval veroorzaakt ruim tien miljoen euro schade
Foto: fbf
Den Haag

De zware regenval die grote delen van Nederland maandag heeft blank gezet, heeft volgens een eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars voor een kleine 10 miljoen euro aan schade opgeleverd.

Dat blijkt uit de eerste ruwe berekeningen van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond. Het CVS heeft dit schadebedrag berekend met het zogeheten ‘neerslagmodel’. Daarin worden neerslagschades die afgelopen jaren bij verzekeraars zijn gemeld, gekoppeld aan de neerslag die gemeten is door het KNMI. Zo weet het CVS hoeveel schade een bepaalde hoeveelheid neerslag per uur gemiddeld veroorzaakt.

Dekking
De berekende schade gaat alleen over particuliere woningen. Er wordt vooral schade gemeld in Noord- en Zuid-Holland, Gelderland en delen van Overijssel en Brabant. Of de schade is gedekt hangt af van de manier waarop het water is binnengekomen. Is dat via het dak of door kieren, dan is de schade gedekt op de woonhuisverzekeringen. Voor water dat via de drempel naar binnen is gekomen, is een uitgebreidere verzekering nodig. Schades aan bedrijven, waaronder de agrarische sector en auto's zijn in deze schatting niet opgenomen. Die schade moet nog worden geïnventariseerd.

De hevige regenval zorgde maandag voor veel problemen. Het KNMI gaf voor het noodweer code oranje af om burgers te waarschuwen. Zo liep in Alphen aan den Rijn een naast een dijk gelegen sloot over. Het water liep enkele woningen binnen. Ook elders in het land liepen kelders van woningen vol met overtollig regenwater.  

Provincie: