donderdag, 6. november 2014 - 10:17 Update: 07-11-2014 9:45

'Patiënten in een verzorgingstehuis zijn slechter af dan gevangenen'

Gevangenen hebben het beter dan mensen in verzorgingstehuis
Foto: Archief FBF
Den Haag/Amstelveen

Het verhaal rondom de moeder van staatssecretaris Van Rijn, die in een Haags verzorgingshuis is opgenomen, maar volgens de vader van Van Rijn niet de verzorgende aandacht krijgt die zij behoeft, beheerst ook donderdag terecht nog steeds het nieuws.

Dinsdag deed de vader van de staatssecretaris Joop van Rijn (81) en zijn vriend Ben Oude Nijhuis (82) hun verhaal in het AD waarna Oude Nijhuis ook op TV bij Pauw hun schrijnende verhaal deed. Inmiddels wordt Ben Oude Nijhuis als klokkenluider betiteld.  

Mijn moeder

Deze hoofdredacteur zijn moeder zit sinds een half jaar in een verzorgingstehuis in Amstelveen. ''Mijn ouders werden ook na jarenlang samen zijn van de ene op de andere dag uit elkaar gerukt na een vervelende valpartij van mijn moeder gevolgd door een ziekenhuisopname met als eindstation achter gesloten deuren van het verzorgingstehuis.

Familieleden laten het afweten

Gisterenavond was ik voor de tweede keer deze week bij mijn licht dementerende moeder op bezoek. Schrijnend om na weken bezoek aan het tehuis te constateren dat veel patiënten bijna of zelfs nooit bezoek krijgen van familieleden en dat het sociale aspect dus allemaal op de schouders terecht komt van het verplegend personeel, die door de bezuinigingen er gewoonweg geen tijd meer voor hebben.

Tijdens het ''dagelijkse sigaretten uitje'' voor mijn moeder troffen we in rokersruimte het hoofd van de verpleging aan in gezelschap van enkele collega's. Ook hier waren de bezuinigingen in de zorg en de gevolgen voor de patiënten opnieuw het gesprek.''  

'Gevangenen hebben het beter'

Een opvallende uitspraak van een van de verzorgende was: ''Mensen die in een gevangenis zitten hebben het een stuk beter dan hier. Gedetineerden worden dagelijks gelucht en hebben sport en spel met de benodigde persoonlijke aandacht. Hier zijn de meeste patiënten op zichzelf aangewezen omdat wij er door personeelsgebrek gewoonweg niet de tijd voor hebben om gezellig met ze te babbelen of even met ze naar buiten te gaan. Deze mensen verdienen dat niet''.

Beste staatssecretaris Van Rijn. ''Wij en vele anderen zitten in datzelfde schuitje. Ik roep u op om met uw vuist op tafel te slaan, dat wat u bij Pauw niet deed, en het geld in de top van de zorg te laten vloeien naar de werkvloer.'' 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):