zondag, 5. oktober 2014 - 10:51 Update: 05-10-2014 11:31

Peiling De Hond: SP wint twee zetels en Rutte weer favoriet als lijsttrekker voor de liberalen

Peiling De Hond: SP wint twee zetels en Rutte weer favoriet als lijsttrekker voor de liberalen
Foto: Archief EHF

In de zetelpeiling van Maurice de Hond krijgt de SP er deze week twee zetels bij.

De partij moest op de dagen na Prinsjesdag nog drie zetels inleveren, omdat Roemer toen geen goede beurt maakte in de Tweede Kamer bij de Algemene Beschouwingen. Uit de peiling blijkt dat de zetels voor de SP ten koste gaan van de VVD (-1) en van 50PLUS (-1).

Uit de peiling kwam ook naar voren dat niet alleen onder VVD-stemmers, maar ook bij andere kiezers Rutte de favoriete kandidaat is om weer lijsttrekker van de liberalen te worden bij de volgende verkiezingen. Mocht Rutte zich niet verkiesbaar stellen, dan gaat de voorkeur uit naar Halbe Zijlstra (24 procent) en niet naar Edith Schippers (18 procent).

Bij de PvdA vinden de meeste kiezers minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de meest geschikte lijsttrekker.

De peiling van Maurice de Hond verschilt behalve bij de SP weinig van de vorige week. Grootste partij blijft de VVD met 28 zetels (bij de laatste verkiezingen waren er dat nog 41), opgevolgd door PVV (23) en CDA (23). Daarna komen D66 (20) en SP (19). De PvdA staat op 12 zetels.

Provincie:
Tag(s):