dinsdag, 4. februari 2014 - 22:41 Update: 03-07-2014 0:43

Personeel FloraHolland legt werk 24 uur neer vlak voor Valentijn

Foto van bloemenveiling | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Aalsmeer

De directie van FloraHolland heeft dinsdag formeel laten weten niet op de eisen van de vakbonden voor een beter sociaal plan in te gaan. 'In de nacht van donderdag op vrijdag aanstaande zal er daarom 24 uur gestaakt worden', laat de FNV dinsdagavond weten.

Ultimatum verstreken
Het ultimatum dat FloraHolland vorige week donderdag van de bonden ontving, is vandaag om 12.00 uur verlopen. De directie van FloraHolland heeft formeel laten weten niet op de eisen van de vakbonden voor een beter sociaal plan in te gaan.
De bonden willen betere afspraken voor een nieuw sociaal plan met een looptijd van twee jaar. De afspraken moeten minimaal gelijk zijn aan de regelingen van het oude sociaal plan dat afliep in juli 2013.

Staking vanaf donderdag
Celil Coban, bestuurder FNV Bondgenoten: "Voor de medewerkers is de maat vol. In de nacht van donderdag op vrijdag aanstaande zal er 24 uur gestaakt worden."

Medewerkers gestart met prikacties
Kitty Huntjens, bestuurder CNV Dienstenbond: "De medewerkers hebben het startsein gegeven voor acties. Op dit moment beginnen we met prikacties; op een ludieke wijze aandacht vragen voor het probleem. Dat kan bijvoorbeeld door een extra werkoverleg of door heel stipt alle veiligheidsregels op te volgen, waardoor er vertragingen ontstaan. Ook is er iedere morgen om 8.00 uur een fluitconcert op de werkvloer, waarbij de directie teruggefloten wordt door de medewerkers."
Het overleg kan nu alleen nog vlot getrokken worden als Flora Holland op formele wijze de eisen van de bonden honoreert.

Valentijn
De 24-uurs staking komt precies op het moment dat de veiling zich opmaakt voor de drukke periode in aanloop naar Valentijn die op 14 februari wordt gehouden. Juist nu is de aanvoer van planten en vooral bloemen fors hoger dan in een normale periode. Het wordt dan ook erg spannend om de planten en bloemen tijdens de staking op tijd bij de kopers te krijgen. 

Provincie: