vrijdag, 10. oktober 2014 - 19:54 Update: 10-10-2014 23:13

Pieten met roetvegen bij intocht Sinterklaas in Amsterdam

Sinterklaas komt dit jaar met 'roetpieten' naar Amsterdam
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Dit jaar zullen de Zwarte Pieten er bij de Sinterklaasintocht in Amsterdam anders uitzien dan in voorafgaande jaren.

Een 'substantieel' deel van de pieten zal niet volledig zwart geschminkt zijn, maar slechts met roetvegen op het verder ongeschminkte gezicht in de hoofdstad aankomen. Ook zullen de pieten tijdens de intocht op 16 november geen oorringen dragen en zullen ze hun lippen niet dik rood geschminkt hebben. En ze zullen ook niet de rol van de onderdanige knecht spelen. Dit schrijft burgemeester Van der Laan in een brief aan de gemeente Amsterdam, zo melden verschillende media vrijdag. De brief is een toelichting op de vergunning die de burgervader heeft afgegeven voor de Sinterklaasintocht.

In 2013 paste burgemeester Van der Laan de intocht ook al aan. Zo werd het paard van Sinterklaas niet door een piet begeleid, maar door een Spaanse edelman en kon men kiezen voor pieten met steil haar.

De Amsterdamse rechtbank had in juli bepaald dat Zwarte Piet discriminerend is voor zwarte mensen.  Daarom moest Van der Laan de vergunning voor de Sinterklaasintocht van vorig jaar opnieuw bekijken. De gemeente is tegen de uitspraak van de rechtbank in beroep gegaan. De uitspraak hierover volgt in november.

De gemeente Amsterdam heeft het voornemen om de figuur van Zwarte Piet in vier jaar van alle negroïde stereotypen te ontdoen. Wat wel blijft is dat Zwarte Piet altijd nog via de schoorsteen de pakjes in de schoenen zal doen.

Provincie: