zondag, 5. oktober 2014 - 17:17 Update: 05-10-2014 17:46

Prinses Laurentien leest voor uit eigen sprookjesboek

Prinses Laurentien leest voor uit eigen sprookjesboek
Foto: Archief EHF

In het openluchttheater van de Efteling hebben kinderboekenschrijver Paul van Loon en prinses Laurentien vandaag samen hun sprookjesboek gepresenteerd.

De  prinses las zelf voor uit het boek getiteld: De sprookjessprokkelaar. Het boek gaat over een meisje dat verhalen ontdekt in een sprookjesbibilotheek in een oud verlaten kasteel. De prinses had haar man Constantijn en haar drie kinderen Eloise (12), Claus-Casimir (10) en Leonore (8) meegenomen naar de presentatie, die in het teken van de kinderboekenweek stond.

Het boek leert over het belang van lezen en voorlezen. Laurentien zet zich al jaren in om laaggeletterheid tegen te gaan. In de Telegraaf geeft zij ook een tip over lezen: ' Geef elkaar eens met Kerst of Sinterklaas alleen maar boeken.'  Ze deelt met Paul van Loon de passie om (voor)lezen te stimuleren. Over lezen zegt ze in de krant: 'Kinderen die dagelijks minder dan 5 minuten per dag (zelf) lezen, lezen in een jaar slechts 20.000 woorden. Kinderen die 15 minuten per dag lezen, lezen meer dan 1.000.000 woorden per jaar. U kunt zich voorstellen wat dat voor de taalontwikkeling betekent. Vele ouders maken zich druk om CITO- toetsen. Door in de jaren die voorafgaan aan die toets lezen te stimuleren, bespaar je jezelf veel zorgen!'