donderdag, 26. juni 2014 - 21:03 Update: 03-07-2014 0:34

PvdA in Eerste Kamer wil heel ander softdrugsbeleid

foto van wiet | fbf
Foto: fbf
Den Haag

De PvdA in de Eerste Kamer wil niet meewerken aan het strengere softdrugsbeleid van minister Opstelten.

Senator Guusje ter Horst ziet niets in het plan. Volgens haar moet het totale softdrugsbeleid op de schop. Ter Horst krijgt steun van VVD-burgemeesters zoals de burgemeester van Maastricht, Onno Hoes. Dit meldt Nieuwsuur donderdagavond.

Minister Opstelten wil dat het strafbaar wordt om voorbereidingen te treffen om wiet te telen en dus worden ook de growshops verboden. Het wetsvoorstel van minister Opstelten wordt na de zomer in de Eerste kamer besproken, maar het is de vraag of het door de Senaat komt.

Ter Horst heeft aan Nieuwsuur laten weten dat het telen van softdrugs niet meer in de hand te houden is en dat onder- en bovenwereld niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. De nieuwe wet  van Opstelten zal dat volgens haar niet verbeteren. Zij roept de minister daarom op om een regio aan te wijzen voor een proef met gereguleerde en gecertificieerde hennepteelt voor coffeeshops. Ze vindt de de overige wietteelt dan wel keihard moet worden aangepakt. Eerder liet Opstelten al weten geen voorstander te zijn van zo'n wetsvoorstel.

VVD-burgemeester Onno Hoes was in het verleden kritisch over het legaliseren van wietteelt , maar is daar anders over gaan denken. . Hij deelt de opvatting van senator Ter Horst. Tegen Nieuwsuur zegt hij 'We moeten reguleren, reguleren, reguleren. Dan kunnen we de vraag goed organiseren en de criminaliteit hard aanpakken. De opstelling van minister Opstelten en de Tweede Kamer is eigenlijk dat we de ogen dichtdoen voor wat er zich afspeelt aan de achterdeur. Dus je kunt wel doorgaan met dit beleid, maar dat is dweilen met de kraan open. Als we die achterdeur legaliseren en als we zicht gaan krijgen op de productie, dan weten we ook wat er crimineel is en wat niet.'

 

Provincie:
Tag(s):