donderdag, 18. september 2014 - 21:23

PvdD maakt zich zorgen over dumpen huisdieren in Utrecht

PvdD maakt zich zorgen over dumpen huisdieren in Utrecht
Foto: EHF
Utrecht

Partij voor de Dieren Utrecht maakt zich ernstig zorgen over het feit dat in korte tijd in Utrecht diverse dieren gedumpt zijn door hun eigenaren.

Een zeer jong kitten dat in een afgesloten koffer achtergelaten werd bij een glascontainer in Lombok overleefde dit niet. Diverse katten in Kanaleneiland zijn door een oplettende voorbijganger net op tijd gered. In een park in De Meern trof men een nestje jonge fretten aan dat aan hun lot was overgelaten. De PvdD roept de gemeente Utrecht op de voorlichting over huisdierenbezit te intensiveren en sterilisatie en castratie van huisdieren laagdrempeliger te maken.

Eva van Esch, raadslid van de Partij voor de Dieren in Utrecht: "Op 25 augustus vond een voorbijganger een met Duct tape dichtgeplakte doos met twee moederpoezen en negen kittens. Hij had niet veel later moeten langskomen, anders was een aantal dieren overleden. Op 8 september trof de Dierenambulance een zeer jong kitten aan dat in een koffer was gestopt. Het diertje zat onder de vlooien. Een dierenarts heeft het nog proberen te redden, maar het was al te laat. Het katje was er zo slecht aan toe dat de dierenarts het in moest laten slapen. Op 9 september vonden bezoekers aan het Kloosterpark in De Meern een nestje jonge fretten. Zij zitten inmiddels in een opvang. De Partij voor de Dieren vindt het zeer zorgelijk dat sommige inwoners van Utrecht op een dergelijke manier met dieren omgaan."

Nota Dierenrijk Utrecht
De gemeente Utrecht bracht in 1999 de Nota Dierenrijk Utrecht uit. Hierin staat onder andere aangegeven dat de gemeente een preventief voorlichtingsprogramma zou ontwikkelen om te voorkomen dat huisdieren eindigen als zwerfdieren. Via de steedes in Utrecht wordt deze voorlichting inmiddels al ingezet. Van Esch: "Wij zouden graag zien dat de gemeente deze voorlichting uitbreidt naar bijvoorbeeld haar eigen website en andere kanalen. Ook pleiten we ervoor dat dit onderwerp meer aandacht krijgt in de nieuwe versie van de Nota Dierenrijk, die op dit moment ontwikkeld wordt. Daarnaast is het voor sommige mensen vanuit financieel oogpunt niet mogelijk hun dieren te laten steriliseren of castreren. Hier zou de gemeente hen in tegemoet kunnen komen."

Gratis steriliseren
Afgelopen week werd bekend dat in Amsterdam een sterilisatie- en castratieproject erg succes is gebleken. Stichting Amsterdamse zwerfkatten (SAZ) geeft aan dat zij denken dat er aanzienlijk minder zwerfkatten zijn doordat de gemeente Amsterdam subsidie heeft verstrekt aan SAZ om katten gratis te laten steriliseren. De Partij voor de Dieren zal in Schriftelijke Vragen het college oproepen een soortgelijk project ook in Utrecht te starten.

Provincie:
Tag(s):