vrijdag, 11. juli 2014 - 11:31 Update: 11-07-2014 11:33

Radboudumc waarschuwt!: Oranjekoorts of tropische ziekte?

Radboudumc, tropische ziekte
Foto: Fifa
Nijmegen

Het WK voetbal in Brazilië is door meer dan 3 miljoen mensen bezocht. Ook veel Nederlanders zijn naar Brazilië afgereisd.

Nu moeten reizigers naar tropische gebieden altijd al goed opletten voor tropische ziektes, maar met zoveel bezoekers is de kans groot dat er meerdere voetbalfans thuiskomen met bijvoorbeeld dengue. Of met een van de meer zeldzamere tropische virusinfecties, zoals die veroorzaakt door het mayarovirus waar Claire Slegers en Quirijn de Mast van het Radboudumc onlangs over publiceerden in het Journal of Clinical Virology. Hun boodschap is dat niet alleen de voetbalfans, maar vooral ook de dokters in Nederland de komende tijd alert moeten zijn op de symptomen van tropische infecties.

Veel voorkomende ziekte

Naar schatting lopen jaarlijks wereldwijd tot 400 miljoen mensen dengue op. Brazilië rapporteerde 1,3 miljoen gevallen van dengue in 2013. Hoewel de piek van het dengueseizoen in Brazilië tijdens het WK achter de rug lag, kwam dengue in juni in het noordoosten nog veel voor. De stadions van Fortaleza, Natal en Salvador liggen in dit risicogebied. Quirijn de Mast: “Bezoekers die de wedstrijden in deze plaatsen hebben bezocht, moeten zich bewust zijn van de eerste symptomen van een tropische infectie. Dokters in Nederland moeten voorbereid zijn op voetbalfans die na het WK langskomen met een tropische ziekte onder de leden.”

 

Stads- en bosmuggen

Het Mayarovirus wordt overgedragen door bosmug Haemagogus, maar recente gevallen lijken aan te tonen dat de stadsmug Aedes aegypti de infectie ook over kan dragen. De Aedes mug brengt dengue over en voelt zich erg thuis in stedelijke gebieden. Dat is ook de reden dat dengue vooral hier voorkomt en veel minder in de buitengebieden. Iemand die besmet is met dengue heeft last van koorts, hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn, en een kenmerkende huiduitslag. De symptomen van een mayaro-infectie lijken op die van dengue, alleen kan de gewrichtspijn erg lang aanhouden. In sommige gevallen zelfs tot een jaar lang.

Categorie: