woensdag, 30. juli 2014 - 18:43 Update: 30-07-2014 19:59

Rampplek MH17 voorlopig niet veilig vanwege aanhoudend geweld

vliegramp, rampgebied
Foto: YouTube
Donetsk

Hoofd pepatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, verwacht niet dat de rampplek MH17 op korte termijn bezocht kan worden.

Onder leiding van de OVSE zijn gisteren en vandaag twee verkenningen uitgevoerd. Doel was om te zien of de route veilig is tussen Donetsk en de rampplek waar vlucht MH17 is neergestort. 

Tot nu toe is de route echter niet veilig begaanbaar. Daarom is het ook vandaag niet gelukt om met de groep experts op de rampplek te komen. 

''Helaas verwachten we dat de veiligheidssituatie ook de komende dagen niet voldoende zal verbeteren. Daardoor lijkt de kans kleiner dat we op korte termijn op de rampplek kunnen komen. Er zijn te veel gevechten en beschietingen over en weer die onze mensen verhinderen om door het gebied te reizen''.

De experts moeten in een veilige omgeving kunnen werken. Door al de beschietingen is dat op dit moment niet mogelijk. Dit is de realiteit en daar moeten we het nu helaas mee doen.

''Via intensief overleg met de OVSE, de Oekraïense en Australische autoriteiten blijven we proberen veilige toegang te krijgen tot de rampplek. Dit is en blijft onze prioriteit. Morgen wordt wederom na overleg met de OVSE een poging gedaan de rampplek te bereiken. Natuurlijk is dit afhankelijk van de veiligheidsanalyse.

Vandaag is er ook overleg geweest met de Maleisische autoriteiten. Het doel daarvan is om de Maleisische experts te integreren in onze missie. Daarmee wordt de missie uitgebreid tot een internationale missie met experts uit Nederland, Australië en Maleisië''.