dinsdag, 30. september 2014 - 9:02 Update: 30-09-2014 9:11

'Relschoppers voetbal zijn notoire ordeverstoorders'

Relschoppers zijn notoire ordeverstoorders
Foto: Archief FBF
Den Haag

Tijdens voetbalseizoen 2013-2014 heeft de politie ruim 296.000 manuren ingezet voor de begeleiding van voetbalwedstrijden. De politie-inzet is nagenoeg gelijk (+0,7%) aan de inzet in seizoen 2012-2013.

Meer dan de helft van deze uren ging naar Eredivisiewedstrijden (51,8%). Tijdens deze wedstrijden, 306 in totaal, vinden verreweg de meeste incidenten plaats zoals confrontaties tussen supporters, gooien met vuurwerk en vernielingen. Dit blijkt uit de jaarcijfers van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) over voetbalseizoen 2013-2014.

'Relschoppers zijn notoire ordeverstoorders'
Een kleine groep ordeverstoorders is verantwoordelijk voor een groot deel van de politieinzet. 'Deze groep zorgt niet alleen voor problemen tijdens voetbalwedstrijden, maar ook daarbuiten. De persoonsgerichte aanpak van de politie blijft noodzakelijk', benadrukt Will van Kollenburg, Hoofd CIV. Maar de politie kan dit niet alleen. Het gaat vaak om personen die ook problemen veroorzaken tijdens het uitgaan, binnen het gezin en op straat. Daarom gaat de politie in de aanpak van deze notoire ordeverstoorders nog intensiever samenwerken binnen de Veiligheidshuizen. Van Kollenburg: 'Alleen door intensief samen te werken, kunnen wij zorgen voor een veiligere samenleving met veilige voetbalwedstrijden.'

Minder inzet
Afgelopen seizoen is de Eerste divisie uitgebreid naar 20 clubs. Hierdoor zijn 96 wedstrijden meer gespeeld. De ervaringen met de nieuwe opzet zijn positief. Bij de wedstrijden met de nieuwkomers Jong Ajax, Jong FC Twente, Jong PSV en Achilles ’29 vonden slechts een beperkt aantal, veelal kleine incidenten plaats. Daardoor was minder politie-inzet nodig dan van tevoren beoogd. In het afgelopen seizoen zijn dankzij de gezamenlijke inspanningen van politie, voetbalclubs, gemeenten, Openbaar Ministerie, KNVB, rijksoverheid en andere betrokkenen de meeste wedstrijden in het Nederlands betaald voetbal in goede sfeer verlopen. Met als uiteindelijk doel minder politie-inzet en minder beperkende maatregelen voor alle voetbalsupporters.

Naast de oefeninterlands is er maar één officiële Interland in Nederland gespeeld en vonden er minder Europese clubwedstrijden en risicovolle oefenwedstrijden plaats. Hierdoor is er minder politie ingezet. Tijdens de nationale competities (met uitzondering van de play-offs) en voor incidentele inzetten voor onder andere kampioensfeesten is meer politie ingezet. Wanneer de cijfers 2013-2014 vergeleken worden met de afgelopen vier seizoenen dan is de politie-inzet met bijna 12% afgenomen.

Aan- en staandehoudingen
Het aantal personen dat tijdens voetbal door de politie is aangehouden of staandegehouden steeg licht: van 675 (2012-2013) naar 704 tijdens seizoen 2013-2014. Dit betrof verstoringen van de openbare orde van lichte overtredingen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) tot zware geweldsmisdrijven. De politie heeft 563 proces-verbaal opgemaakt. 60 zaken zijn nog in onderzoek, waaronder het  grootschalige onderzoek naar de ongeregeldheden tijdens de bekerfinale in de Rotterdamse Kuip tussen PEC Zwolle en Ajax, 20 april 2014. 

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):