woensdag, 20. augustus 2014 - 8:20 Update: 21-08-2014 17:29

RIVM doet oproep aan artsen om alert te zijn op signalen ebola

Huisartsen krijgen mail van RIVM over ebola
Foto: Archief EHF

Huisartsen, specialisten en GGD's in Nederland hebben van het RIVM een mail gekregen om extra alert te zijn op mensen met koorts of andere verschijnselen die kunnen duiden op ebola.

In de mail wordt gevraagd alle patiënten met koorts te vragen of en waar ze onlangs op vakantie zijn geweest. Dit meldt het AD woensdag. Behandelaars moeten extra opletten nu het aantal ebola-doden in West-Afrika blijft toenemen.

Het RIVM laat in de krant weten dat het veel telefoontjes krijgt van ongeruste mensen die bang zijn dat het dodelijke virus ook in Nederland opduikt. Dat zou onder meer komen doordat er in onze buurlanden verdachte gevallen waren, al is het virus daar nog niet vastgesteld. Directeur Jaap van Dissel van het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIMM acht de kans dat ebola ook in Nederland uitbreekt 'buitengewoon klein', maar hij sluit het niet helemaal uit.

Op Schiphol worden sinds vorige week alle reizigers uit verdachte landen extra gecontroleerd. Ook deelt de GGD op Schiphol flyers uit aan reizigers naar en vanuit Nigeria; zij stappen op de enige rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar besmet gebied. Omgekeerd vinden op de vliegvelden in West-Afrika zogenoemde 'exit-checks' plaats

Ebola is pas besmettelijk als iemand ziekteverschijnselen heeft. Na een besmetting kan de incubatieperiode drie weken duren.

Categorie:
Tag(s):