donderdag, 3. juli 2014 - 9:21 Update: 03-07-2014 9:35

RIVM scherpt darmkankertest aan

rivm, gezondheid, darmkanker
Foto: Archief EHF
Bilthoven

Het RIVM past met onmiddellijke ingang het bevolkingsonderzoek naar darmkanker aan. In de eerste maanden van het bevolkingsonderzoek bleek dat het deelname- en verwijspercentage hoger lag dan verwacht op basis van de proefbevolkingsonderzoeken.

Hierdoor is de vraag naar coloscopieën groter dan voorzien en is er onvoldoende coloscopiecapaciteit om deze extra vraag op te vangen.

Minder uitnodigingen

Voortaan krijgen minder mensen een uitnodiging voor deelname aan het onderzoek. Ook de zogenoemde afkapwaarde, die bepaalt of iemand wordt doorverwezen, wordt verhoogd. Tot nu toe werden deelnemers met minimaal 88 nanogram bloed per milligram ontlasting doorverwezen; dat wordt minimaal 275 nanogram per milligram ontlasting.

Eerste raming

Uit de eerste cijfers blijkt dat het deelnamepercentage hoger is dan verwacht op basis van de proefbevolkingsonderzoeken. Daarnaast is ook het percentage mensen dat na een positieve iFOBT een coloscopie ondergaat hoger dan gemiddeld bij de proefbevolkingsonderzoeken. 

Test gevoelig

Op verzoek van het RIVM zijn analyses en doorrekeningen gedaan door de landelijke evaluator van het bevolkingsonderzoek (Erasmus MC i.s.m. het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis) met de beschikbare gegevens. Op basis hiervan zijn er sterke aanwijzingen dat de test gevoeliger meet dan op basis van het Gezondheidsraadadvies van 2009 werd verwacht. Dit betekent dat er in absolute zin meer kanker wordt gevonden, maar dat er ook meer mensen een foutpositieve uitslag krijgen. 

Het streven is om per 1 september zo compleet en gevalideerd mogelijke gegevens te hebben van het bevolkingsonderzoek over de periode januari t/m juni 2014. Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker ging in januari van start. 

Categorie: