vrijdag, 22. augustus 2014 - 12:49

Roemenen opgepakt voor dwingen tienermeisjes tot prostitutie

Roemenen opgepakt voor dwingen tienermeisjes tot prostitutie
Foto: Archief EHF
Leeuwarden

Vrijdag 15 augustus zijn twee Roemeense mannen van 21 en 25 jaar aangehouden op verdenking van mensenhandel. Dit meldt de politie vrijdag.

'Daarnaast werden nog twee Roemeense vrouwen van 16 en 17 jaar aangehouden op verdenking van het in bezit hebben van valse reisdocumenten', aldus de politie.

Het mensenhandelteam van de politie kreeg informatie dat vrouwen gedwongen in de prostitutie werkten en stelde daarom een onderzoek in. Naar aanleiding daarvan werden vier verdachten in de binnenstad van Leeuwarden aangehouden. De vrouwen toonden valse reisdocumenten en vertelden dat zij meerderjarig waren.

Uit de echte documenten bleek later dat de vrouwen minderjarig waren. Een 23-jarige vrouw, die ook in het gezelschap van het viertal was, bleek wel de juiste reisdocumenten in haar bezit te hebben. Tijdens het verhoor werd duidelijk dat de vrouwen werden gedwongen om zich te prostitueren. Alle vrouwen zijn inmiddels opgevangen als slachtoffer van mensenhandel.

De mannelijke verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. Inmiddels heeft de rechter-commissaris de inbewaringstelling bevolen van beide verdachten. 

Mensenhandel houdt in dat mensen worden uitgebuit door gedwongen prostitutie of doordat zij onder mensonterende omstandigheden moeten werken. Anderen profiteren daarvan. Het is een ernstige schending van de mensenrechten en een zware vorm van criminaliteit. Kijk voor meer informatie over de aanpak van de politie bij de bestrijding van mensenhandel op politie.nl.

Provincie: