maandag, 10. maart 2014 - 11:00 Update: 03-07-2014 0:40

Ruim 1500 werknemers stemmen morgen over staken bij Tata Steel

Ruim 1500 werknemers stemmen morgen over staken bij Tata Steel
IJmuiden

Dinsdag houden ruim 1500 werknemers van het staalbedrijf Tata Steel uit IJmuiden twee driekwartsbijeenkomsten om te stemmen over staken. Als driekwart van de werknemers morgen instemt, volgen er stakingen voor drie procent koopkracht en meer werkzekerheid.

Eerder liepen de cao-onderhandelingen vast omdat Tata Steel stug vast blijft houden aan verslechteringen.

Aad in ’t Veld, bestuurder FNV Bondgenoten: “Het signaal dat duizend werknemers half februari afgaven met de protestmars was blijkbaar niet duidelijk genoeg voor de Tata directie om in beweging te komen voor goede afspraken. De werknemers willen na een aantal onrustige jaren dat er een goede cao komt waar waardering uitspreekt. De grote hoeveelheid aanmeldingen voor de bijeenkomsten laat de enorme betrokkenheid zien.”

Winst mede dankzij werknemers
Half februari werd nota bene bekend dat Tata Steel Europe veel winst heeft gemaakt. In de laatste negen maanden van 2013 ruim 260 miljoen winst (EBITDA). Ter vergelijking: vorig jaar was dat slechts achttien miljoen euro. In ’t Veld: “De Tata Steel-werknemers hebben hier hard aan gewerkt en reorganisatie op reorganisatie voor hun kiezen gehad. Zij willen dan ook een fatsoenlijke salarisstijging van drie procent en geen verder verlies van banen. Er is al genoeg ingeleverd.”

Werkgever komt met dubbel zoveel verslechteringen
De Tata Steel-directie wil de overwerktoeslagen beperken, de zeggenschap van werknemers over wanneer ADV-dagen op te nemen afpakken en twee vakantiedagen van een grote groep werknemers afnemen. Het gesloten werkgelegenheidspact (geen gedwongen ontslagen) tot 1 oktober 2016 wil Tata ter discussie stellen in de looptijd van de cao.Bij Tata Steel werken er ongeveer 9000 mensen.

Provincie:
Tag(s):