zaterdag, 13. september 2014 - 9:10 Update: 13-09-2014 10:57

Ruim 4000 monumenten open tijdens Open Monumentendag

4000 monumenten open tijdens Open Monumentendag
Foto: Archief FBF
Den Haag

Vandaag is het Open Monumentendag. Zeker 4000 monumenten zijn dit weekend gratis te bezichtigen, want het is vandaag en morgen Open Monumentendag. Bezoekers gaan tijdens de 28e editie Op reis, het thema van dit jaar. Het thema gaat over de monumenten van reizen, de historische infrastructuur en het mobiele erfgoed.

Aanleiding voor het thema Op reis is het Jaar van Mobiliteit in 2014. Ter gelegenheid van het thema is zojuist de themapublicatie Op reis verschenen. De officiële opening van de Open Monumentendag wordt vandaag in Lelystad verricht door Minister Schultz van Haegen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Op 12 september vindt de Open Monumenten Klassendag plaats, speciaal voor basisscholieren.

Thema Op reis
Reizen heeft een grote invloed gehad op de inrichting en het aanzien van Nederland. Aanleiding voor het thema is 2014 Mobiel, Jaar van Mobiliteit en Mobiel Erfgoed, uitgeroepen door Stichting Mobiele Collectie Nederland. De Open Monumentendag richt zich vooral op de monumenten van reizen en vervoer zoals tramremises, stationsgebouwen, koetshuizen, veerhuizen en scheepswerven. Daarnaast is er aandacht voor de historische infrastructuur, zoals oude wegen of kanalen, en de vervoersmiddelen zelf, het mobiele erfgoed. Bezoekers kunnen tijdens de Open Monumentendag op reis, met de historische tram, trein, boot of bus.

Provincie: