zaterdag, 6. september 2014 - 14:38 Update: 06-09-2014 15:25

'Rusland zal zeker reageren op nieuwe EU-sancties'

'Rusland zal zeker reageren op nieuwe EU-sancties'
Foto: Archief EHF

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou heeft gewaarschuwd dat Rusland zeker zal reageren op nieuwe economische sancties van de Europese Unie (EU).

In een persbericht verklaarde het ministerie: 'Als de sancties van de nieuwe lijst van de Europese Unie effectief worden, zal er zonder twijfel een reactie volgen van onze kant.' Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken hekelde zaterdag in een verklaring de manier waarop de EU nieuwe sancties voorbereidde, terwijl Oekraïne en Rusland op dat moment in gesprek waren over een vredesplan. De EU kan zich volgens het ministerie beter richten op economisch herstel van de Donbassregio in Oekraïne, dan op een 'wanhopige zoektocht' naar de pijnlijke klap voor de economie van de eigen landen en Rusland. Dit melden verschillende media zaterdag.

Het staakt-het-vuren dat de Oekraïense regering en de seperatisten in het oosten zijn overeengekomen, lijkt intussen stand te houden.

Maar de EU verdenkt Moskou ervan dat het de seperatisten helpt en heeft daarom nieuwe sancties tegen Rusland voorbereid. De EU wil daarmee de druk op Rusland opvoeren. Maandag zullen de sancties ingaan, maar zij kunnen opgeschort worden als Rusland zijn troepen aan de Oost-Oekraïense grens terugtrekt en akkoord gaat met de nieuwe wapenstilstand.

Nieuwe sancties
Het voorwerp van die nieuwe sancties is hetzelfde als dat van de eerdere maatregelen van de EU. Zo zal het waarschijnlijk moeilijker worden voor Russische staatsbanken om nog kredieten los te krijgen. Hetzelfde geldt voor bedrijven uit de wapen- en oliesector.

De Europese Unie wil ook de export naar Rusland van goederen beperken die voor militaire doeleinden kunnen gebruikt worden. Het Europese exportverbod voor bepaalde technologieën om olie te winnen, wordt uitgebreid.

Categorie:
Tag(s):