donderdag, 4. september 2014 - 22:58

Rutte bij NAVO-top: Relatie met Oekraïne verder versterken

Foto van Mark Rutte | Min. Alg. Zaken
Foto: Min. Alg. Zaken
Den Haag

Minister-president Rutte heeft vandaag op de NAVO-top in Wales samen met de andere leiders van het bondgenootschap een ontmoeting gehad met president Porosjenko van Oekraïne.

 

'Het is belangrijk dat we geregeld contact hebben met Oekraïne, ook op het hoogste niveau. De focus ligt daarbij op verdere versterking van die relatie binnen de bestaande structuren', aldus Rutte.

Nederland zal samen met Polen lead nation zijn voor een van de trustfunds die de Oekraïnse strijdkrachten helpen versterken. Daar stelt Nederland € 400 duizend voor beschikbaar, zo zei de minister-president.

Bijdrage missie Afghanistan
Op de eerste dag van de top in Wales is verder gesproken over de situatie in Afghanistan. De NAVO heeft de afgelopen 10 jaar heel veel energie gestoken in het verbeteren van de situatie. Daarbij zijn goede resultaten geboekt, zo zegt de minister-president. Op 31 december komt een einde aan de ISAF-operatie en neemt Afghanistan zelf de verantwoordelijkheid voor de veiligheid. 

Maar de NAVO laat Afghanistan niet in de steek. Rutte: “We blijven het land steunen met de operatie Resolute Support. Dat is een zogenoemde train, advise and assist-missie, van een heel andere orde dan ISAF dus. Nederland is bereid met ruim 100 militairen mee te doen. De Nederlandse bijdrage bestaat uit trainers, medisch personeel, een transport- en beveiligingseenheid en een logistieke eenheid.” Voorwaarde voor het starten van de operatie is wel dat er door de nieuwe Afghaanse president getekende overeenkomsten met de Verenigde Staten en met de NAVO komen.

Provincie: