zondag, 23. maart 2014 - 17:03 Update: 03-07-2014 0:39

Rutte: Nucleaire top moet wereld een beetje veiliger maken

Foto van Mark Rutte | Min. Alg. Zaken
Foto: Min. Alg. Zaken
Den Haag

Tijdens een toespraak die als opening geldt van de Nuclear Security Summit top (NSS) zei premier Rutte dat Nederland als voorzitter van de nucleaire top er alles aan zal doen om de wereld een beetje veiliger te maken.

Rutte: 'Een top over de dreiging van een nucleaire aanval is belangrijk. Iedereen heeft met dit onderwerp te maken.' De kans dat nucleair materiaal in verkeerde handen valt acht Rutte klein, maar als het gebeurt zijn de gevolgen niet te overzien, aldus Rutte. Rutte zei er trots op te zijn dat Nederland deze top mag leiden. Minister Timmermans die ook sprak tijdens de persconferentie zei 'dat hij hoopte dat de top een succes wordt.' 'Niet alleen voor Nederland, maar voor de hele mensheid.'

Het doel van de top waar de leiders van 53 landen aan meedoen is wereldwijde samenwerking op nucleair gebied bevorderen en het voorkomen van nucleair terrorisme. Rutte zei dat daarvoor nog niet gedaan is. Rutte: 'De mogelijkheid van een ongeluk hangt over ons.' Rutte wees erop dat er vorig jaar nog 136 incidenten van nucleair terrorisme zijn gerapporteerd bij het Internationaal Atoomagentschap IAEA. 'Het is mijn ambitie als voorzitter van deze top om de lat nog hoger te leggen en de veiligheid voor onze mensen te versterken.'

Kosten

De top gaat Nederland zeker 24 miojoen euro kosten, volgens deskundigen mogelijk meer .

Snelwegen

Zondagmiddag om 16.00 uur zijn de snelwegen tussen Schiphol en Den Haag  dichtgegaan om de deelnemers aan de top veilig te kunnen vervoeren. Ook andere snelwegen in de Randstad worden vanwege de nucleaire top in Den Haag helemaal of gedeeltelijk afgesloten.

Schiphol

Sommige wereldleiders zijn vandaag al aangekomen op Schiphol. Onder hen zijn president Gül van Turkije, de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye en premier Abe van Japan. Abe brengt vandaag nog een bezoek aan het Anne Frank Huis in Amsterdam. President Xi van China is ook al in Nederland; hij heeft zijn komst naar de top in Den Haag gecombineerd met een staatsbezoek.

Provincie:
Tag(s):