vrijdag, 15. augustus 2014 - 16:23 Update: 16-08-2014 8:22

Rutte wil harde aanpak antisemitisme

Rutte: ‘Vrijheid en veiligheid niet vanzelfsprekend’
Foto: Min. Alg. Zaken
Den Haag

Minister-president Rutte begon zijn persconferentie na afloop van de ministerraad met een terugblik op de herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Ook de premier was hierbij aanwezig. ‘Zo’n herdenking maakt één ding heel duidelijk,’ aldus Rutte: ‘Vrijheid en veiligheid zijn niet vanzelfsprekend. De verschrikkelijke gebeurtenissen die deze zomer op verschillende plekken in de wereld plaatsvonden en plaatsvinden hebben dat weer onder de aandacht gebracht.’

In de eerste ministerraad na het zomerreces heeft het kabinet onder meer stilgestaan bij de ramp met vlucht MH17. Het afbreken van de repatriëringsmissie, noemde minister-president Rutte onvermijdelijk. Hij voegde eraan toe dat de nabestaanden erop moeten kunnen rekenen ‘dat we alles doen wat in omstandigheden mogelijk is’.

Economische sanctie EU-Rusland
Over de economische strafmaatregelen die de Europese Unie en Rusland de afgelopen week over en weer hebben afgekondigd, zei Rutte het volgende: ‘Het is goed dat de Europese Commissie volgende week met gerichte maatregelen komt voor de getroffen sector.’ Het kabinet komt zelf ook met aanvullende maatregelen.

Antisemitisme
Rutte liet ook weten dat de wereldwijde conflicten ook de verhoudingen raken hier in Nederland. 'En zo is het bij sommige demonstraties gekomen tot antisemitische uitingen. En ik wil hier nog een keer zeggen dat het kabinet antisemitisme en iedere vorm van discriminatie en haat zaaien verwerpt. Dat iedereen in Nederland zich veilig moet weten, dat wij die verzekering als kabinet ook recent hebben gegeven in een overleg met joodse organisaties. De ministers Asscher en Bussemaker hebben deze week duidelijk gemaakt dat zij ook nog naast deze principiële kwestie ook op een hele praktische wijze daar nu invulling aan geven en aan de slag gaan om deze tendensen tegen te gaan. En laten wij glashelder zijn, voor antisemitisme, discriminatie is in Nederland geen plaats', aldus de premier. 

Begrotingsbesprekingen
Tot slot hebben de ministers vooruitgeblikt op de begrotingsbesprekingen. Die gaan vanaf volgende week weer van start. Rutte: ‘De spanningen in Oekraïne en in het Midden-Oosten vormen in toenemende mate een risico voor de wereldhandel en daarmee ook voor de Nederlandse economie. Dat is iets waar we rekening mee moeten houden.’

Provincie:
Tag(s):