vrijdag, 18. juli 2014 - 16:56 Update: 19-07-2014 8:47

Rutte:'Laat een ding glashelder zijn, we willen de onderste steen boven krijgen'

Foto van premier Rutte | Min. Alg. Zaken
Foto: Min. Alg. Zaken
Den Haag/Donetsk

De onderste steen moet boven komen in het onderzoek naar de precieze toedracht van de ramp met het toestel van Malaysian Airlines in Oekraïne. Dit heeft premier Rutte vrijdagmiddag in een nieuwe verklaring laten weten.

Minister-president Rutte en minister Timmermans (BZ) hebben vrijdagmiddag om 16.15 uur opnieuw een verklaring afgelegd over de vliegtuigramp met MH17 in Oekraïne. 

Volgens Rutte staat voorop 'dat door middel van onafhankelijk onderzoek duidelijkheid over de feiten wordt geschapen'. Minister Timmermans maakt bekend dat hij vandaag afreist naar Oekraïne.

RUTTE: 
‘Dames en heren, de omvang van de dramatische gebeurtenissen van gisteren in Oekraïne ontvouwt zich vandaag, één dag na dato, in zijn steeds tragischer verschijning. Gisteravond laat kon ik spreken van zeker 154 Nederlandse slachtoffers. Op dit moment zijn het er in ieder geval 189. Vandaag ook komen de verhalen door over individuele reizigers: jongeren, een grote groep wetenschappers, soms hele gezinnen die gistermiddag aan boord zijn gegaan en nietsvermoedend hun kansloze lot tegemoet gingen. En ook steeds meer mensen horen in hun directe omgeving het verschrikkelijke nieuws van mensen die ook aan boord zaten. En dan blijkt weer hoe nauw we in ons kleine land met elkaar verbonden zijn.

Nederland is geschokt door deze dramatische gebeurtenis en leeft intens mee met nabestaanden en dierbaren van de slachtoffers. Festiviteiten worden versoberd en op social media is er een grote stroom aan blijken van medeleven.

Het lijkt erop dat de MH-17 is neergeschoten, maar over de precieze toedracht van de ramp hebben we nog geen duidelijkheid. Voor het kabinet staat daarom voorop dat door middel van onafhankelijk onderzoek duidelijkheid over de feiten wordt geschapen. Onderzoekers van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid reizen af naar de rampplek. Onbelemmerde toegang tot de plaats van de ramp en tot de gegevens van de zwarte dozen is daarbij absoluut noodzakelijk.

Die oproep heb ik met veel internationale collega's gedaan. Zoals gisteren met de Maleisische premier en de Oekraïense president vandaag onder andere met BK Merkel, President Hollande, President Obama en zojuist telefonisch met de Russische president Poetin. Ook hij heeft mij verzekerd dat Rusland aandringt op een onafhankelijk onderzoek.

Laat een ding glashelder zijn, we willen de onderste steen boven krijgen. En als duidelijk wordt dat dit een aanslag was, zal ik mij er persoonlijk voor inzetten dat de daders worden opgespoord en hun gerechte straf krijgen. Eerder zullen wij niet rusten. Dat zijn wij de onschuldige slachtoffers en hun nabestaanden verplicht.

Zelf zal ik straks eerst het condoleanceregister ondertekenen dat hier op het departement is geopend’.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Tag(s):