dinsdag, 25. februari 2014 - 20:55 Update: 03-07-2014 0:41

Schadevergoeding voor ex-verdachte Schipholbrand

Foto van hek detentie arrestantencomplex | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Schiphol/Den Haag

De schadevergoeding voor de voormalige verdachte van de Schipholbrand is toegewezen voor een veel lager bedrag dan gevorderd. Dit meldt het Gerechtshof Den Haag dinsdag.

Het Gerechtshof Den Haag heeft op 25 februari 2014 beslist op een verzoek tot schadevergoeding voor de voormalige verdachte inzake de Schipholbrand, omdat achteraf bezien, gelet op de vrijspraak, het voorarrest niet gerechtvaardigd is geweest.

Het Haagse hof heeft ook beslist op verzoeken tot vergoeding van kosten voor de door de verdediging ingeschakelde deskundigen en op verzoeken tot vergoeding van advocaatkosten. Het hof heeft deze overige gevraagde vergoedingen voor een beperkt deel toegewezen.

Verzoek schadevergoeding voormalige verdachte

Voor de voormalige verdachte is een schadevergoeding gevraagd van € 663.700,-- wegens de tijd die hij in de strafzaak in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht. Het hof hanteert de indertijd gebruikelijke vergoeding van € 95,-- per dag doorgebracht in voorlopige hechtenis onder zwaardere omstandigheden (504 dagen).

Dit brengt mee dat een bedrag van € 47.880,-- wordt toegewezen. De raadsman van de voormalige verdachte heeft een bedrag van € 36.945,93 plus € 5.506,20 gevorderd voor het indienen van dit verzoek. Hiervoor wordt een bedrag van € 550,-- toegewezen.

Bij arrest van 1 maart 2013 was de voormalige verdachte vrijgesproken van de tenlastegelegde brandstichting. Het verwijt dat het Openbaar Ministerie hem maakte (het weggooien van een shagje, gedraaid met Rizla Blauw vloei, na een wachttijd van ongeveer een halve minuut) leverde in juridische zin geen opzet of schuld aan het stichten van brand op.