vrijdag, 1. augustus 2014 - 16:27 Update: 01-08-2014 19:03

Ook Nederlandse scheidsrechters krijgen spuitbus oplosbare spray

Scheidsrechters Nederlandse competitie krijgen ook spuitbus met witte spray
Foto: EHF
Zeist

Aankomend voetbalseizoen start ook de KNVB met een oplosbare spray bij vrije trappen. Dit meldt de KNVB vrijdagmiddag.

De spray ondersteunt de arbitrage door bij vrije trappen de juiste afstand aan te geven. Op 9.15 meter van de bal trekt de scheidsrechter met behulp van de spray een lijn, die aangeeft vanaf waar de verdedigende ploeg zich bij de vrije trap mag opstellen. De spray lost vervolgens vanzelf op. Aanstaande zondag 3 augustus bij de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen PEC Zwolle en Ajax gebruikt scheidsrechter Danny Makkelie de spray voor het eerst in Nederland. De KNVB zet de spray komend seizoen in bij alle competitie- beker- en play-offwedstrijden in het betaald voetbal.

Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB en verantwoordelijk voor de afdeling scheidsrechterszaken: ‘De KNVB is continu actief om de arbitrage te ontwikkelen. Ondersteuning door hulpmiddelen draagt bij aan goede arbitrage en acceptatie van beslissingen. Op het WK in Brazilië is door spelers, arbitrage en het publiek de toepassing van de spray als zeer positief ervaren. De spray is een goed toepasbaar hulpmiddel voor de arbitrage om de muur op de juiste afstand te zetten en het voor iedereen duidelijk te maken vanaf waar de tegenspelers de vrije trap mogen verdedigen. Op deze manier worden vrije trappen op de meest eerlijke wijze genomen en draagt zo bij aan eerlijke en sportieve wedstrijden.’

De KNVB is al jarenlang voorstander van hulpmiddelen die de arbitrage ondersteunen, zodat wedstrijden eerlijker en sportiever kunnen verlopen. De voetbalbond is in dat kader vorig seizoen gestart met de tweejarige pilot arbitrage 2.0, waarin de toepassing van doellijntechnologie, extra assistenten en de mogelijkheden van een videoreferee worden onderzocht. De spray wordt hier nu aan toegevoegd en ondersteunt de arbitrage bij vrije trappen. Tijdens het WK 2014 in Brazilië werd er door de arbiters al gebruik gemaakt van de spray. Ook de Belgische, Franse en Engelse voetbalbond hebben aangekondigd de spray vanaf dit seizoen in de competitie toe te passen.

Categorie:
Provincie: